Jordärtskockssoppa med pancetta, svartkål och trattkantareller

3 röster
45 m
2

En härlig soppa som smakar smaskens och värmer upp i höstmörkret. Baka gärna ett gott bröd till och rätten är perfektion. /Erika

Har du inte trattkantareller går det bra med annan svamp också.

Visa mer
45 m
2

Du behöver

  • 250 g jordärtskockor, skalade och delade i mindre bitar
  • 2 schalottenlökar, skalade och hackade
  • 1 klyfta vitlök, skalad och hackad
  • smör, till stekning
  • 2-4 dl kycklingbuljong
  • 0,5-1 dl vitt vin
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde

Garnityr

  • 100 g pancetta
  • 6 blad svartkål
  • 1 handfull trattkantareller

Gör så här

  1. Stek jordärtskockorna i stekpanna tillsammans med smör tills de börjar få färg. Lägg i schalottenlöken och vitlöken tillsammans med jordärtskockorna och stek tills löken mjuknar. Häll på vitt vin och koka snabbt upp.
  2. Häll över i kastrull och fyll på med 2 dl buljong, mjölk och grädde. Låt koka under lock tills jordärtskockorna är mjuka. Smaka av soppan. Om den inte är kraftig i smaken, låt sjuda utan lock tills du känner kraftig smak av jordärtskocka.
  3. Mixa soppan med mixerstav eller i blender. Sila soppan, använd slickepott för att mosa eventuella bitar av jordärtskockan genom silen.
  4. Koka upp igen och späd soppan med buljong till valfri konsistens. Smaka upp med vin om så skulle behövas.
  5. Stek pancettan knaprig och lägg på hushållspapper. I fettet från pancettan steker du trattkantarellerna, smaka av med salt.
  6. Skär bort stjälken och strimla svarkålen. Precis innan servering, hetta upp pancettan, svampen och svartkålen i panna. Smaka av med salt.
  7. Häll upp soppan och garnera med pancetta, svamp och svartkål. Smaskens va!
21 februari 2018

Fler goda recept