Joojeh kebab - Persisk kycklingkebab

12 röster
1 h 20 min
6
Joojeh kebab
Foto: Ulrika Ekblom

En saftig persisk kycklingkebab med smak av saffran. Ge kycklingen gott om tid att marineras – yoghurten, limen och löken gör kycklingbitarna extra saftiga och goda. /Zeina

Receptet är från boken Zeinas Kitchen - Mat från Mellanöstern, Bonnier Fakta.

Visa mer
1 h 20 min
6
6 portioner

Du behöver

  • 4 kycklingbröstfiléer

marinad

  • 0,5 g saffran
  • 1 gul lök
  • 1 limefrukt
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • tomater, hela grillade
  • gul lök, grillade halvor av
  • basmatiris kokt (eller bröd)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Blanda saffran och vatten till marinaden i en bunke och låt stå i minst 30 minuter. Skala och riv löken på rivjärn. Blanda ner löken i bunken tillsammans med resten av ingredienserna till marinaden.
  2. Skär kycklingfilén i bitar, cirka 1 1⁄2 cm stora, och vänd ner dem i marinaden. Låt kycklingen ligga i marinaden i kylen över natten, eller i rumstemperatur i minst 30 minuter. Ju längre tid, desto godare smak.
  3. På grillen: Trä upp de marinerade kycklingbitarna på grillspett av metall. Grilla spetten i cirka 7 minuter på bägge sidor, eller tills köttet är genomstekt. Grilla även tomater och lök lika länge
  4. I ugnen: Sätt ugnen på 250 grader, gärna med grillfunktion. Trä upp de marinerade kycklingbitarna på blötlagda grillspett av trä. Sätt in en plåt i mitten av ugnen och lägg ugnsgallret ovanpå. Låt gallret bli ordentligt varmt (det minskar risken för att kycklingen fastnar på gallret). Lägg spett, tomater och lökhalvor på gallret och grilla i 10–15 minuter, eller tills köttet är genomstekt. Vänd på spetten efter halva tiden.

  5. Servera tillsammans med ris eller bröd samt grillade tomater och lökhalvor.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...