Joojeh kebab - Persisk kycklingkebab

Joojeh kebab
Foto: Ulrika Ekblom
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Joojeh kebab - Persisk kycklingkebab

13 ingredienser

1 h 20 min

En saftig persisk kycklingkebab med smak av saffran. Ge kycklingen gott om tid att marineras – yoghurten, limen och löken gör kycklingbitarna extra saftiga och goda. /Zeina

Receptet är från boken Zeinas Kitchen - Mat från Mellanöstern, Bonnier Fakta.

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklingbröstfiléer

marinad

  • 0,5 g saffran
  • 1 gul lök
  • 1 limefrukt
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • tomater, hela grillade
  • gul lök, grillade halvor av
  • basmatiris kokt (eller bröd)

Gör så här

  1. Blanda saffran och vatten till marinaden i en bunke och låt stå i minst 30 minuter.
  2. Skala och riv löken på rivjärn. Blanda ner löken i bunken tillsammans med resten av ingredienserna till marinaden.
  3. Skär kycklingfilén i bitar, cirka 1 1⁄2 cm stora, och vänd ner dem i marinaden. Låt kycklingen ligga i marinaden i kylen över natten, eller i rumstemperatur i minst 30 minuter. Ju längre tid, desto godare smak.
  4. På grillen: Trä upp de marinerade kycklingbitarna på grillspett av metall. Grilla spetten i cirka 7 minuter på bägge sidor, eller tills köttet är genomstekt. Grilla även tomater och lök lika länge
  5. I ugnen: Sätt ugnen på 250 grader, gärna med grillfunktion. Trä upp de marinerade kycklingbitarna på blötlagda grillspett av trä. Sätt in en plåt i mitten av ugnen och lägg ugnsgallret ovanpå. Låt gallret bli ordentligt varmt (det minskar risken för att kycklingen fastnar på gallret). Lägg spett, tomater och lökhalvor på gallret och grilla i 10–15 minuter, eller tills köttet är genomstekt. Vänd på spetten efter halva tiden.
  6. Servera tillsammans med ris eller bröd samt grillade tomater och lökhalvor.