Picanha med Pebresås och Svarta Bönor

Picanha med Pebresås och Svarta Bönor

Av: Jonas Borssén

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

Picanha är det brasilianska namnet för rostbiffkappan eller locket. Du kan alternativt använda rumpstek eller hel bit rostas. Vassa köttknivar är på sin plats vid servering.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg rostbifflock/picanha med fettkappa
  • grovt salt
  • svartpeppar, nymald
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen koriander

Pebresås:

  • 6 klyftor vitlök
  • 5 dl korianderblad, repade (eller persilja)
  • 0,5 dl chipotle Sauce & Marinade
  • 0,5 dl citron, färskpressad
  • 1 dl extra virgin olivolja
  • 1 rödlök, finhackad, stor
  • salt
  • 3 burkar svarta bönor
  • 2 dl barbecue blues sauce
  • oregano
  • 4 tomater, skurna i grova bitar
  • 4 avokador, skurna i klyftor

Gör så här

  1. Börja med pebresåsen: Mixa vitlök, koriander chipotle sauce, citronsaft och olivolja i en matberedare med vass kniv. Använd alternativt en stavmixer.
  2. Tillsätt sedan rödlöken och smaka av med salt. Ställ åt sidan tills servering.
  3. Värm ugnen till 175°.
  4. Skåra ett rutmönster i kappan på köttet och krydda med grovt salt och svartpeppar. Krydda köttsidan med salt, peppar, spiskummin och koriander.
  5. Hetta upp en stekpanna, lägg rostbifflocket först med fettet nedåt och stek cirka 4 minuter på var sida.
  6. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del.
  7. Lägg in rostbifflocket in i ugnen och stek ytterligare 15-16 minuter eller tills köttets innertemperatur nått 47°.
  8. Ta ut köttet och slå in i folie samt låt vila 6 minuter eller tills köttets innertemperatur nått 53-55°.
  9. Låt svarta bönor småkoka i sitt spadmed barbecue sauce under tiden köttet steks. Smaka av med oregano och eventuellt lite salt. Bered även tomater och avokado under tiden.
  10. Servering: Skär upp köttet i mycket tunna skivor och servera med bönor, pebresås, tomater och avokado.