Grillad endiv med gorgonzola

Foto: Björn Lindberg
Grillad endiv med gorgonzola
8 ingredienser
Grillad endiv med gorgonzola, honung och valnötter är också ett gott tillbehör till lax och anka. Välj blekgula endiver, de med grön ton har mer beska i smaken. Använd en öppen grill med kol eller gasolgrill. /Jonas Borssén
**Bengt Frithiofssons vintips
Barao de Vilar , 10 year Tawny, art.nr. 8005, 99 kr (4 solar)
Jonas grillade även**
Passande tillbehör
Ingredienser
- 4 endiver
- olivolja
- 200 g gorgonzolaost
- 4 msk honung, flytande
- 4 msk valnötter, hackade (eller pekannötter)
- salt (efter smak)
- svartpeppar, nymald, (efter smak)
- gräslök, finskuren, till garnering
Gör så här
- Koka upp saltat vatten i en rejäl kastrull.
- Lägg ner endiverna och låt dem koka under lock i cirka 3 minuter.
- Slå av vattnet och låt endiverna ånga av tills de svalnat.
- Låt grillkol brinna ner till en askgrå glödbädd.
- Dela under tiden endiverna på längden och pensla dem med lite olivolja runt om.
- Krydda dem även med lite salt och svartpeppar.
- Kontrollera värmen som ska vara mycket stark.
- Grilla endiverna cirka 3 minuter på var sida över direkt glödvärme.
Vid servering
- Lägg upp nygrillade endiver på tallrik och ringla på honung samt strö över valnötter.
- Avsluta med att lägga på gorgonzola.