Potatisbollar med bacon

Foto: Camilla Lindqvist
Potatisbollar med bacon
11 ingredienser
Potatisbollar med bacon eller snarare plättar... Har du färdigt potatismos i gömmorna? Grymt! Annars får du göra nytt. /Jon Hansson - Recepten kommer från boken Buffé - helt enkelt.
Receptet är tänkt som en del av en buffé för cirka 12 personer.
Kolla in fler recept och läs mer om
Ingredienser
- 140 g bacon (det finns färdigtärnat)
- 800 g mjölig potatis
- 5 msk smör
- 2 dl mjölk
- 4 msk gräslök, hackad
- 2 ägg
- 0,5 tsk torkad timjan
- 2 dl rårörda lingon
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
Serveras med
- rårörda lingon
Gör så här
- Värm ugnen till 250 grader.
- Lägg ut baconskivorna på papprad plåt och stek i ugnen tills de är riktigt knapriga. Ge eventuellt tärnat bacon samma behandling.
- Låt flotta av sig på hushållspapper.
- Skala och koka potatisen mjuk (om moset inte redan är fixat).
- Värm samtidigt 3 matskedar av smöret i mjölken. Det ska inte koka, bara bli varmt.
- Hacka gräslöken.
- Mosa ihop potatisen med smörmjölken, äggen, gräslöken och timjanen med potatisstöt eller grov gaffel.
- Smaka av med salt och peppar.
- Bryt baconet i små bitar (eller ta det färdigtärnade) och blanda in i potatismoset.
- Låt svalna några minuter och forma sedan till små potatisbollar.
- Stek hastigt på hög värme i de sista 2 matskedar av smöret tills båda sidor fått fin färg.
- Servera med rårörda lingon.