Kyckling med krämig äppelpotatis och rödbetssås

Foto: Fredrik Sandin Carlson
Kyckling med krämig äppelpotatis och rödbetssås
28 ingredienser
1h 10 min
Ugnsstekt kycklingfilé med krämig äppel- och mandelpotatis och fänkålssallad. Serveras med en god rödbetssås med balsamico.
Den här kycklingrätten blev årets Nationalrättsvinnare 2004. Juryns motivering var: En harmonisk komposition, byggd på klassiska svenska råvaror, där färg och smak samverkar till en fulländad måltidsupplevelse.
Ingredienser
- 4 kycklingbröst
- 25 g smör
- salt
- svartpeppar
Rödbetssås
- 250 g rödbeta, skalade
- 100 g rödlök, skalad
- 1 msk farinsocker
- 4 dl kycklingfond, kraftig
- 2 msk balsamvinäger
- 1 msk honung, flytande
- 1 tsk ingefära, riven
- 25 g smör
- salt
- peppar
potatis
- 400 g mandelpotatis, skalad
- 100 g äpple, skalat
- 50 g brännvinsost
- 50 g gul lök
- 0,5 dl grädde
- 1 msk färsk timjan, repad
- 1 dl rapsolja
- 50 g smör
- salt
Fänkålsallad
- 1 fänkål
- ca 50 g purjolök
- ca 50 g morot, skalad
- 0,5 dl rapsolja
- flingsalt
Gör så här
Kyckling
- Sätt ugnen på 100 grader. Salta och peppra kycklingbrösten och stek dem gyllenbruna i smör.
- Lägg kycklingbrösten på en plåt och stek i ugn på 100 grader tills innertemperatur är 72 grader (det tar cirka 30 minuter i en varmluftsugn - använd termometer).
Rödbetssås
- Riv rödbetorna på grova sidan av rivjärnet. Finhacka löken.
- Fräs rödbetor, lök, farinsocker och ingefära i smöret i en kastrull tills det blir mjukt, cirka 5-10 minuter.
- Tillsätt honung, balsamicovinäger och kycklingfond. Låt koka i cirka 15 minuter.
- Sila genom en finmaskig sil ner i en annan kastrull och koka ihop såsen tills hälften återstår. Smaka av med salt och peppar.#
Potatis
- Skär mandelpotatisen i fina tärningar och råstek i rapsoljan tills den blir mjuk. Lägg sedan potatisen på papper och låt rinna av.
- Finhacka löken och skär äpplet i lika tärningar som potatisen. Fräs allt i smöret i en kastrull i ordningen lök, äpple, och sist potatisen, under någon minut.
- Vänd i riven brännvinsost, grädde och timjan. Smaka av med salt.#
Fänkålsallad
- Ansa fänkålen ifrån mittstocken och skär den i fina strimlor. Finstrimla moroten och purjolöken.
- Stek grönsakerna i rapsoljan, först fänkålen i någon minut, tillsätt sedan moroten och sist purjolöken. Det ska bli knaperstekt, men det är viktigt att purjolöken inte blir bränd. Salta salladen med flingsalt.#
Servering
- Lägg en knippa fänkålssallad på tallriken och placera kycklingbröstet snett ovanpå. Portionera potatisen snyggt vid sidan om och häll såsen vid sidan om kycklingbrösten.