Kyckling med krämig äppelpotatis och rödbetssås

Kyckling med krämig äppelpotatis och rödbetssås
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kyckling med krämig äppelpotatis och rödbetssås

28 ingredienser

1h 10 min

Ugnsstekt kycklingfilé med krämig äppel- och mandelpotatis och fänkålssallad. Serveras med en god rödbetssås med balsamico.

Den här kycklingrätten blev årets Nationalrättsvinnare 2004. Juryns motivering var: En harmonisk komposition, byggd på klassiska svenska råvaror, där färg och smak samverkar till en fulländad måltidsupplevelse.

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklingbröst
  • 25 g smör
  • salt
  • svartpeppar

Rödbetssås

  • 250 g rödbeta, skalade
  • 100 g rödlök, skalad
  • 1 msk farinsocker
  • 4 dl kycklingfond, kraftig
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk honung, flytande
  • 1 tsk ingefära, riven
  • 25 g smör
  • salt
  • peppar

potatis

  • 400 g mandelpotatis, skalad
  • 100 g äpple, skalat
  • 50 g brännvinsost
  • 50 g gul lök
  • 0,5 dl grädde
  • 1 msk färsk timjan, repad
  • 1 dl rapsolja
  • 50 g smör
  • salt

Fänkålsallad

  • 1 fänkål
  • ca 50 g purjolök
  • ca 50 g morot, skalad
  • 0,5 dl rapsolja
  • flingsalt

Gör så här

Kyckling

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Salta och peppra kycklingbrösten och stek dem gyllenbruna i smör.
  2. Lägg kycklingbrösten på en plåt och stek i ugn på 100 grader tills innertemperatur är 72 grader (det tar cirka 30 minuter i en varmluftsugn - använd termometer).

Rödbetssås

  1. Riv rödbetorna på grova sidan av rivjärnet. Finhacka löken.
  2. Fräs rödbetor, lök, farinsocker och ingefära i smöret i en kastrull tills det blir mjukt, cirka 5-10 minuter.
  3. Tillsätt honung, balsamicovinäger och kycklingfond. Låt koka i cirka 15 minuter.
  4. Sila genom en finmaskig sil ner i en annan kastrull och koka ihop såsen tills hälften återstår. Smaka av med salt och peppar.#

Potatis

  1. Skär mandelpotatisen i fina tärningar och råstek i rapsoljan tills den blir mjuk. Lägg sedan potatisen på papper och låt rinna av.
  2. Finhacka löken och skär äpplet i lika tärningar som potatisen. Fräs allt i smöret i en kastrull i ordningen lök, äpple, och sist potatisen, under någon minut.
  3. Vänd i riven brännvinsost, grädde och timjan. Smaka av med salt.#

Fänkålsallad

  1. Ansa fänkålen ifrån mittstocken och skär den i fina strimlor. Finstrimla moroten och purjolöken.
  2. Stek grönsakerna i rapsoljan, först fänkålen i någon minut, tillsätt sedan moroten och sist purjolöken. Det ska bli knaperstekt, men det är viktigt att purjolöken inte blir bränd. Salta salladen med flingsalt.#

Servering

  1. Lägg en knippa fänkålssallad på tallriken och placera kycklingbröstet snett ovanpå. Portionera potatisen snyggt vid sidan om och häll såsen vid sidan om kycklingbrösten.