Sparris- och skaldjursbouchéer

Foto: TV4
Sparris- och skaldjursbouchéer
20 ingredienser
40 min
Sparris- och skaldjursbouchéer med het räkshot. ”En njutning för gomseglet”.
Vintips från Johnny
Dopf & Iron 2173
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se fler recept från
Ingredienser
Bouchéer
- 4 ark fryst smördeg
- 1 ägg
Stuvning
- 1 msk flytande margarin
- 100 g champinjoner, skivade
- 1 msk vetemjöl
- 1 dl mellangrädde
- 100 g sparris
- 100 g musslor i vatten
- 150 g räkor med skal
- salt
- peppar
Räkshot
- 150 g räkskal
- 0,25 gul lök
- 1 morot
- 1 msk tomatpuré
- 0,25 dl vitt vin
- 5 dl fiskbuljong
- 1 msk olivolja
- 1 msk smör
- 2 dl mellangrädde
Gör så här
Bouchéer
- Ta ut åtta runda kakor, ca 7-8 centimeter i diameter ur smördegen med mått.
- Ta ut ett 5 centimeters hål i mitten på hälften av kakorna.
- Vispa upp ett ägg och pensla kanten på de stora kakorna och limma dit kakorna med hål ovanpå så de blir smördegsformar.
- Pensla sedan ovansidan och grädda av i 225 graders ugn i ca 7 minuter.
Stuvning
- Fräs svampen med champinjonerna i en kastrull tills det mesta av vätskan kokat in.
- Pudra över mjölet och späd med grädden och eventuellt lite musselspad.
- Krydda och småkoka i ca 10 minuter. Skala räkorna.
- Vänd ner avrunnen sparris, musslor samt de skalade räkorna i stuvningen och hetta upp.
- Fyll de varma bouchéerna med stuvning och servera direkt. Serveras med blandad sallad och garneras med persilja.
Räkshot
- Hetta upp oljan i en kastrull med lock. Lägg i de sparade räkskalen när oljan blivit riktigt varm.
- Lägg på locket och låt fräsa i 3-4 minuter.
- Tillsätt moroten och löken och låt fräsa under lock ytterligare några minuter (rör om då och då).
- Häll på tomatpuré, vin, och buljong och låt sjuda i ca 20 minuter.
- Sila bort grönsaker och skal, tillsätt grädden och låt det småputtra i ca 10 minuter.
- Smält smör i kastrullen, rör i mjölet och späd under vispning med den avsilade vätskan till lagom (drickbar) konsistens.
- Smaka av med kryddorna. Serveras varm i shotglas intill bouchéerna.