Johans citronsockerkaka

citronsockerkaka
Foto: Erik Olsson
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Johans citronsockerkaka

7 ingredienser

1 h

En klassisk sockerkaka med smak av citron, passar perfekt till trefikan! Om du inte har bikarbonat hemma går det att byta mot dubbla mängden bakpulver men då kan din kaka bli lite hålig (men lika god såklart!)

Ingredienser

portioner
  • 80 g smör
  • 2 ägg
  • 250 g strösocker
  • 250 g vetemjöl
  • 4 g bikarbonat
  • 100 g vispgrädde
  • 2 citroner (finrivet skal och saft)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft. Smöra och bröa en kak- eller brödform, cirka 1 1⁄2 liter. Smält smöret.
  2. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp, det tar 5–6 minuter.
  3. Blanda mjöl och bikarbonat noga, använd gärna en handvisp.
  4. Vänd ned mjölblandningen (sikta ned den om den innehåller klumpar) och vispgrädden växelvis med en slickepott. Tillsätt citronskal och citronsaft och slutligen smöret. Vänd varsamt ihop till en jämn smet och se till att så mycket luft som möjligt är kvar i smeten. Häll ned smeten i formen.
  5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, eller tills kakan är genomgräddad. Prova med en tandpetare – ingen smet ska fastna på den.
  6. Låt kakan stå i 5 minuter och vänd sedan upp den på ett fat eller en skärbräda. Ta bort formen efter cirka 10 minuter. När kakan har svalnat helt kan man lägga över formen igen.