Johanna Westmans chokladdoppad lakritskola med havssalt

Johanna Westmans chokladdoppad lakritskola med havssalt
Johanna Westman
Johanna Westman

Johanna Westmans chokladdoppad lakritskola med havssalt

Av: Johanna Westman

7 ingredienser

Det här är en lakritskola som är, med respekt, inspirerad av en pralin jag åt på chokladfabriken – vill man ha starkare eller svagare lakritssmak får man ta mer eller mindre turkisk peppar i. Naturligtvis kan man göra bara kolor och äta som de är. Då får man vira in i bakplåtspapper så de inte kladdar ihop. Kolan påminner lite om gamla godingen Käck.
Receptet kommer från boken Julgodis - för små och stora sockerbagare.

Ingredienser

Ca 60 stycken

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl sirap
  • 1 msk kakao
  • 0,75 dl turkisk peppar
  • 2 tsk smör
  • 200 g mörk choklad

Gör så här

  1. Klä en form, ca 20 x 20 centimeter,
  2. med bakplåtspapper.
  3. Krossa karamellerna i en mortel.
  4. Blanda grädde, socker, sirap, kakao
  5. och de krossade turkisk pepparkaramellerna
  6. i en vid gryta. Låt det koka
  7. upp under omrörning. Låt sedan
  8. koka kraftigt utan lock och utan att
  9. röra tills termometern visar 117–120
  10. grader eller tills smeten klarar kulprovet,
  11. se sidan 54. Det tar ca 15 minuter
  12. i en vid gryta. Rör om då och då.
  13. Rör ner smöret och häll smeten i formen.
  14. Ställ kolan kallt att stelna.
  15. Smält under tiden chokladen i vattenbad,
  16. se sidan 25, låt den svalna. Det
  17. ska helst bara vara ca 10 graders skillnad
  18. på kolan och chokladen!
  19. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa
  20. varje bit i chokladen och lägg upp på
  21. ett galler eller på ett bakplåtspapper.
  22. Strö lite havssalt på toppen innan
  23. chokladen har stelnat.