Riddarns pumpernickel
Riddarns pumpernickel
12 ingredienser
Prova att baka egen pumpernickel det är inte så svårt som man kan tro. Den långa tiden i ugnen ger en kraftig konsistens och pikant smak.
Ingredienser
Dag 1:
- 200 g hel råg
- 80 g pumpakärnor
- 40 g solroskärnor
- 30 g linfrön
- 30 g salt
- 3 dl vatten
Dag 2:
- 300 g kaffe, kallt
- 200 g mörk sirap
- 400 g grovt rågmjöl
- 200 g vetemjöl
- 40 g jäst
- smör och mjöl till formen
Gör så här
- Dag 1: Mixa frön och salt med stavmixer i cirka 10-20 sekunder. Koka vattnet och häll över. Täck över med plast och låt vila till nästa dag.
- Dag 2: Blanda fröblandningen med kaffe, sirap, mjöl och jäst i maskin cirka 30 minuter. Låt sedan vila i bunken cirka 60 minuter under en ren bakduk.
- Smöra och mjöla en eller flera avlånga formar och fyll dem till två tredjedelar med degen. Mjöla ovanpå och platta till. Låt stå 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
- Smöra en plåt och lägg formen upp och ner på formen. Lägg på tyngder, till exempel tegelstenar eller betongblock. Sätt in i ugnen i 250 grader, spraya plåten direkt med vatten och sänk ugnsvärmen till 200 grader.
- Beroende på hur stor formen är kan det behövas 60-90 minuter i ugnen. Ta ut pumpernickeln ur formen och slå in brödet i plastfilm på en gång. Låt stå minst ett dygn.