Johan Sörbergs tigerkaka
Johan Sörbergs tigerkaka
12 ingredienser
1h 10 min
Tigerkaka är roligt att äta och är lika enkel att röra ihop som vanlig sockerkaka.
Ingredienser
- 200 g smör, rumstempererat
- 4 dl florsocker
- 1 citron
- 8 msk strösocker
- 3 äggulor
- 1 dl kvarg
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 3 äggvitor
- 2 msk kakao
- smör, till formen
- ströbröd, till formen
Gör så här
- Vispa smöret och florsockret i en bunke med elvisp. Smeten ska bli riktigt vit.
- Tvätta citronen och torka. Raspa av skalet och blanda med 4 matskedar av strösockret. Gnugga blandningen mellan fingrarna så att sockret blir fuktigt.
- Blanda citronsockret med äggulorna och kesellan. Rör ner blandningen.
- Mixa vetemjöl och bakpulver i en skål och rör sedan ner i blandningen.
- Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggvitorna och resten av strösockret till maräng och rör ner även den. Lägg en tredjedel av smeten i en ny bunke och tillsätt kakaon, rör om.
- Smörj och bröa en avlång sockerkaksform. Lägg den lilla kakaomassan i bunken med den stora, vita massan och blanda väldigt lätt, ett varv räcker.
- Baka kakan i 50-60 minuter. Ta sedan ut formen och vänd den upp och ner. Knacka försiktigt på formen så att kakan lossnar.