Johan Sörbergs västerbottenpaj

Johan Sörberg
Johan Sörberg

Johan Sörbergs västerbottenpaj

41

13 ingredienser

30 m + 3 h

En klassisk och god västerbottenpaj är alltid uppskattad!

Ingredienser

portioner4 - 6

pajdeg

  • 250 g vetemjöl
  • 50 g skrädmjöl (eller grahamsmjöl)
  • 150 g smör
  • 50 g mjölk
  • 1 ägg
  • 10 g salt
  • 10 g dillfrö

Fyllning

  • 100 g vispgrädde
  • 100 g crème fraîche
  • 2 ägg
  • salt
  • svartpeppar
  • 200 g Västerbottensost

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till pajdegen och låt stå i kyl i 1-2 timmar. Kavla den kalla degen tunt och lägg i smorda formar (portionsformar eller en stor). Picka degen med en gaffel och frys i 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 220 grader och baka av de frysta formarna i 5-10 minuter. Låt svalna.
  3. Blanda fyllningen, förutom osten som rivs grovt och läggs i botten på pajskalen och fyll upp med äggstanningen.
  4. Baka av i 200 grader i 6-10 minuter.