Oxfilé Provencale på hästbiff
Oxfilé Provencale på hästbiff
11 ingredienser
Här ska jag visa en av de mest intressanta styckningsdetaljerna, 1/3 av priset och mört som oxfilé. /Johan Jureskog
Här kan du läsa
allt du behöver veta om potatis
.
Ingredienser
- 800 g hel bit hästbiff delad längs med
- 1 kg potatis
- 0,5 dl olivolja
Vitlökssmör
- 4 klyftor vitlök
- 3 msk persilja, hackad
- 100 g smör, mjukt
- salt (efter smak)
- vitpeppar, nymalen (eller svartpeppar, efter smak)
garnityr
- haricots verts
- ugnsbakade tomater
- persilja, hackad
Gör så här
Vitlökssmör
- Hacka persilja och lägg i en skål.
- Skala och pressa i vitlök.
- Blanda med mjukt smör samt lite salt och peppar.
- Ställ åt sidan i kylen.
- Du kan också rulla in vitlökssmöret till en rulle i smörpapper och lägga att stelna i kylen. Då får du snygga skivor att lägga på sedan.
Potatis
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala och skiva potatisen i 0,5 cm tjocka skivor.
- Skölj den i ett durkslag så att stärkelsen sköljs av.
- Skaka av potatisskivorna och torka dem gärna lite med till exempel lite papper.
- Hetta upp en stekpanna och ta fram en långpanna med höga kanter.
- Bryn potatisskivorna några i taget någon minut i stekpannan i olivolja.
- Salta och peppra samt lägg över i långpannan.
- Sätt in potatisen i ugnen.
Kött
- Salta och peppra köttet och bryn det i olivolja runt om.
- Ta ut potatisen och lägg köttet på potatisskivorna.
- Stek färdigt köttet i ugnen i ca 30-40 minuter tillsammans med potatisen. Sätt gärna in en termometer i köttet och se så att det blir ca 55 grader då är det mediumrare.
- Lägg eventuellt upp haricots vertes och tomater på ett ugnssäkert fat och ställ in i ugnen så att det blir varmt.
- Skär upp köttet i skivor.
- Lägg tillbaka det på potatisen och lägg skivor eller klickar av vitlökssmör över köttet.
- Sätt ugnen på grill och grilla allt hastigt tills smöret börjat smälta.
- Hästbiff Provencale är klart att servera!