Vitello Tonnato "Niçoise"

Vitello Tonnato "Niçoise"
Foto: TV4
Johan Jureskog
Johan Jureskog

Vitello Tonnato "Niçoise"

1

22 ingredienser

Min variant av klassikern, en sommarklassiker på Roffes. /Johan Jureskog

**Magnus Svenssons dryckestips
**
Leth´s Have Pink artikelnummer 94236 - 85 kr (Niederösterreich, Österrike) årgång **2009
**Matvänlig rosé som passar till sommarens lättare rätter av fisk, kalv och kyckling. Den mjuka fruktigheten i vinet matchar dessutom speciellt bra med sältan från kaprisen i denna rätt.

Pasqua Rosé de Pinot brut artikelnummer 7712 - 89 kr (Italien)
Ett torrt, friskt, bärigt och elegant vin med bra mousse och inslag av smultron, röda vinbär, citrusfrukter och färska örter. Ett utomordentligt alternativ till sommarens picknickar, eller mot maträtter som vitello tonato där milda och delikata smaker från både hav och land möts.

Ingredienser

portioner4

Vitello tonnato

  • 4 bitar tonfisk, avlånga jämntjocka à 75 g
  • 4 bitar kalvfilé, utbankade till 3 mm, fråga kötthandlarn så hjälper säkert han till (à 75 g)

Pocherade ägg

  • 4 ägg
  • ättika
  • vatten
  • salt

Kaprisaioli

  • 1 ägg
  • 2 msk kapris
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 potatis, kokt
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl matolja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

garnityr

  • primörer
  • 1 buffelmozzarella
  • ätbara blommor
  • basilika
  • rucolasallad
  • olivolja
  • tapenade
  • bakade tomater

Gör så här

  1. Vitello tonnato
    Linda carpaccion hårt runt tonfisken.
  2. Rulla sedan in paketen ett och ett hårt i plastfolie, knyt åt i båda ändar så ingen vätska kan komma in.
  3. Stoppa dem i kokande vatten i 30 sekunder eller ånga av dem 1 minut.
  4. Ta därefter bort plasten och stek dem hastigt i olivolja ca 1-2 minuter innan servering. Konsten är att få carpaccion runt om perfekt rosa och tonfisken i mitten bara ljummen.
  5. Salta och peppra.
  6. Pocherade ägg
    Koka upp rikligt med vatten i en kastrull.
  7. Smaksätt med lite ättika.
  8. Knäck upp äggen i individuella skålar.
  9. Vispa runt vattnet och häll i äggen ett och ett.
  10. Pochera ca 1 minut.
  11. Servera omgående.
  12. Kaprisaioli
    Lägg samtliga ingredienser utom oljan i ett litermått och mixa/mosa allt med en stavmixer.
  13. Mixa och ringla samtidigt i oljorna sakta, till en tjock majonnäs.
  14. Smaksätt eventuellt med svartpeppar.
  15. Garnityr
    Blanchera grönsakerna i saltat vatten i sammanband med serveringen.
  16. Skär mozzarellan i 8 bitar.
  17. Upplägg
    Skär vitellon i 3 bitar.
  18. Garnera med grönsaker, mozarella, blommor, basilika och ruccola.
  19. Ringla lite god olivolja och strö lite gourmetsalt och nymalen svartpeppar på anrättningen.
    Njut!!!