Stufvad gös

Stufvad gös
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Stufvad gös

19 ingredienser

Detta är svensk husmanskost, nu är bästa tiden att åter ta sig an denna utsökta läckerhet! Kan även göras på lake. /Johan Jureskog

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg gös, flådd, skuren i bitar (eller annan fast fisk)
  • 3 msk smör
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 morot, halverad och skuren i halvmånar
  • 2 tsk salt
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • muskot, riven
  • 1 msk citron, saft
  • 1 dl spenat
  • salt
  • vitpeppar
  • dillvippa
  • gräslök, finskuren
  • smörstekt toast
  • potatis, pressad

Pasta redning

  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Rensa och skölj fisken.
  2. Ta vara på lever och rom. Koka dem för sig i lätt saltat vatten.
  3. Smält smöret och lägg i löken och moroten. Låt småputtra någon minut innan fisken går i, nån minut till på försiktig värme utan att det tar färg.
  4. Gå i med vin och fiskbuljong och sjud försiktigt 7-8 min.
  5. Ta upp fisken och håll varmt.
  6. Reducera vätskan till hälften och gå i med grädden.
  7. Koka 5 minuter till.
  8. Red av med pastaredningen och smaka av med muskot, citronsaft, salt och vitpeppar.
  9. Gå i med fisken och spenaten och servera omgående med rommen, levern, toasten och pressad potatis.