Löksoppa med fläskfrikadeller och rosmarinbröd

Löksoppa med fläskfrikadeller och rosmarinbröd
Foto: TV4
Johan Jureskog
Johan Jureskog

Löksoppa med fläskfrikadeller och rosmarinbröd

27 ingredienser

”Det här är en riktigt härlig soppa att värmas sig med i höstmörkret, här med mina smarriga fläskfrikadeller, mumsfilibaba!"

Ingredienser

portioner

Löksoppa

  • 3 gula lökar, fint skuren
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 msk smör
  • 0,5 krm rosmarin, timjan, finhackad
  • 1 lagerblad
  • 0,5 l ljust lättöl
  • 1 l vatten
  • 2 kalvbuljongtärningar
  • 1 msk vinäger (gärna sherry)
  • salt
  • peppar

Frikadeller

  • 200 g mager fläskfärs
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 blad salvia [0,5 krm torkad]
  • 1 äggula
  • 1 potatis, kokt (eller 1/2 skiva vitt bröd)
  • 1 dl grädde
  • färsk kruspersilja, grovhackad, krossade parmesanflarn

Rosmarinbröd

  • 1,5 dl crème fraîche
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 klyfta vitlök, hackad
  • 0,5 tsk färsk rosmarin, finhackad
  • 1,5 msk olivolja
  • 1,5 tsk salt
  • 3,25 mjöl (kopp - medföljande mått)
  • 1,3 tsk torrjäst

Gör så här

  1. Börja med brödet! Har man ingen bakmaskin så görs brödet med färsk jäst och ljummen mjölk. Lägg ned ingredienserna efter ordningen i receptet i den rektangulära brödformen. (Flytande ingredienser i botten)
  2. Stek lök och vitlök i en medelstor kastrull utan i smöret utan att den tar färg. Tillsätt resten av ingredienserna förutom vinägern, sjud i minst 30 min. smaksätt sedan med vinäger, salt och peppar
  3. Ingredienserna till frikadellerna måste vara riktigt kalla! Mixa fläskfärsen med salt, peppar och salvian i 10 sek. Tillsätt ägget och potatisen och mixa i grädden i en försiktig stråle, mixa ej för länge, då spricker färsen. Forma till små ägg, lättast med en sked och sjud dem ca 5 min i soppan innan servering.