Fransk Bondsallad

Fransk Bondsallad
Foto: TV4
Johan Jureskog
Johan Jureskog

Fransk Bondsallad

28 ingredienser

En favoritsallad med riktigt matiga garnityr, går att bygga ut med t.ex. stekt kyckling, om man vill ha den lite matigare. /Johan Jureskog

Ingredienser

  • 6 skivor rimmat sidfläsk, i 0,5 cm stora bitar
  • 2 ägg, hårdkokta
  • 2 skivor vitt bröd
  • 1 frisésallad (huvud)
  • 1 grönsallad (huvud)
  • 1 ask manchesallad
  • 4 små tomater, i klyftor
  • 2 rödlökar, skivade
  • 200 g haricots verts, mjukkokade
  • 200 g vita bönor, kokta
  • 100 g champinjoner
  • 1 knippe rädisa (liten knippa)
  • 1 kokt kronärtskocka
  • salt
  • peppar, från kvarn
  • gräslök, hackad
  • persilja, hackad

Dijonsenapvinaigrette

  • 2 ägg, kokta 2 minuter
  • 2 äggulor
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 msk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 2 msk vinäger
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • HP-sås (lite efter smak)
  • worcestersås (efter smak)
  • 3 msk gräslök, hackad
  • 2,5 dl matolja

Gör så här

  1. Dijonsenapvinaigrette
    Mixa alla ingredienserna utom oljan.
  2. Mixa försiktigt i oljan.
  3. Salladen
    Stek fläsket knaprigt och lägg upp det på hushållspapper.
  4. Kanta brödskivorna och skär dem i tärningar. Stek brödtärningarna i lite av fläskflottet och smör så att de blir vackert bruna.
  5. Plocka salladen och lägg de fina bladen i kallt vatten 30 min.
  6. Gör en salladsbädd på ett rymligt fat.
  7. Skär alla grönsaker i lämpliga bitar.
  8. Blanda samman alla grönsaker försiktigt, salta och peppra en aning.
  9. Lägg grönsakerna på salladsbädden och strö över fläsket och brödtärningarna.
  10. Garnera med äggklyftor, gräslök och persilja.