Osso buco a la JJ - kalvlägg
Osso buco a la JJ - kalvlägg
27 ingredienser
”Detta är en av mina favvorätter, helt enkelt så sjukt smaskig”. /Johan Jureskog
Ingredienser
Kalv
- 4 skivor kalvlägg (à 400 g) [ca 1,5 kg]
- vetemjöl
- 2 msk smör
- 1 morot skuret i centimeterstora tärningar
- 200 g rotselleri, skuret i centimeterstora tärningar
- 1 gul lök, hackad
- 4 klyftor vitlök hackad
- 5 dl torrt vitt vin
- 5 dl kalvbuljong (helst egen, men funkar med tärning)
- 1 rosmarinkvist
- 1 timjankvist
- 2 tomater (skållade, urkärnade och skurna i tärningar)
- 0,5 tsk rosmarin och timjan, finhackad
Polenta
- 1 gul lök, finhackad
- 1 klyfta vitlök
- 2 msk olivolja
- 2 förp saffran (à 0,5 g)
- 200 g polentagryn
- 1 l vatten
- 1 l kalvbuljongtärning
- 2 dl grädde
- 1 citron, saften av
- 50 g smör
- 0,5 dl mascarpone
- tabasco, salt
garnityr
- gremolata (0,5 dl grovhackad kruspersilja, 1 tsk finhackat citronskal, 1 tsk finhackad vitlök)
- råriven parmesan
Gör så här
- Kalv: Mjöla kalvläggarna lätt och stek dem gyllenbruna i en stekpanna, därefter på en långpanna. Glöm ej att koka ur stekpannan med vatten och spara avkoket. Bryn rotfukterna löken och vitlöken i smör och slå därefter i avkoket rätt ner i stekpannan häll dem över ossobuccon. Ställ in långpannan på 150 gradig ugn med intervall ånga., ca 1 timme. Vid servering så blandas tomattärningar i och strö i rosmarin, timjan hacket. Smaka av med salt och peppar.
- Polenta: Svetta lök, vitlök och saffran i en kastrull. Häll i polentan och rör och späd med kalvbuljongen. Småputtra 1 timme och späd och rör medans på låg värme, ha i grädden sta 15 min. Vid servering så mixa polentan med smör och mascarponen. Smaksätt med salt och tabasco.
- Garnityr: Servera på fat med gremolata och olivolja på toppen och polentan och grovriven parmesan vid sidan om.