Johan Sörbergs formbröd

johan sörbergs formbrod
Foto: Erik Olsson
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Johan Sörbergs formbröd

9 ingredienser

1.5 h + jästid

Ett klassiskt formbröd slår aldrig fel. Perfekt att servera som frukost eller bröd till maten. Spana in Johan Sörbergs smarriga recept!

Ingredienser

portioner bröd

Fördeg

 • 300 g vatten (kallt)
 • 420 g vetemjöl
 • 10 g jäst
 • 12 g salt

Dag 2

 • 600 g vatten (kallt)
 • 900 g vetemjöl
 • 20 g jäst
 • 20 g salt

Topping

 • 200 g vallmofrö (eller andra frön)

Gör så här

Dag 1

 1. Blanda alla ingredienser till fördegen i en degblandare och kör på lägsta hastighet i 10 minuter. Öka till medelhastighet och kör i 5 minuter till.
 2. Lägg degen i en lätt oljad plastback. Täck med plastfolie eller lock och låt stå i kylen i 20–24 timmar. Degen fördubblar ungefär sin volym.

Dag 2

 1. Blanda fördegen med resten av ingredienserna och kör på lägsta hastighet i 10 minuter. Öka till medelhastighet och kör i ytterligare 5–8 minuter. Gör ett glutenfönsterprov (kolla så att degen är rejält elastisk) och arbeta vid behov degen på samma sätt i ytterligare ett par minuter.
 2. Håll under bearbetningen koll på degens temperatur, börjar den närma sig 25 grader så stoppa maskinen även om glutenet inte är helt färdigutvecklat än.
 3. Lägg degen i en lätt oljad plastback och låt vila täckt i 2 timmar i rumstemperatur. Vik under tiden degen 1–4 gånger beroende på hur väl glutenet utvecklats i maskinen.
 4. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i 4 bitar. Rundriv bitarna och låt dem vila i 10 minuter på bakbordet.
 5. Smöra 4 brödformar, 1 1⁄2 liter. Forma degbitarna till avlånga längder och pensla/spreja hela längderna med vatten. Rulla längderna i vallmofrö och lägg dem i formarna med verket nedåt.
 6. Låt jäsa under bakduk i 1–2 timmar, eller till dubbel storlek i rumstemperatur. Sätt ugnen på 250 grader, varmluft, i god tid.
 7. Snitta bröden. Sätt in två formar i mitten av ugnen och skapa ånga genom att snabbt hälla 1 deciliter vatten i en varm behållare i botten på ugnen. Sänk efter 10 minuter till 225 grader.
 8. När bröden börjar få färg: öppna luckan och släpp ut ångan. Grädda bröden i totalt cirka 30 minuter. Stjälp direkt ut dem ur formarna på galler. Sätt in de två sista formarna i ugnen.