Äppelknyten med dubbel trubbel
Äppelknyten med dubbel trubbel
12 ingredienser
ca 45 min
Äpple i mördegsknyte med socker och kanel. Enkelt och gott med äppelknyten till efterätt!
Ingredienser
- 12 syrliga äpplen
- 1,5 dl strösocker
- 3 tsk malen kanel
- smör, att toppa med
pajdeg
- 275 g smör
- 275 g vetemjöl
- ca 8 msk grädde
Till pensling
- äggula
- vatten
- ca 10 sötmandlar, hackade
- pärlsocker
Till servering
- glass
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda samman ingredienserna till pajdegen och ställ degen kallt.
- Skala äpplena och tag ur kärnhuset med en äppelpip.
- Degen kavlas ut på mjölat bakbord och skärs i 12 stora rutor. Ställ ett äpple på varje degbit.
- Blanda socker och kanel och fördela blandningen i kärnhushålet. Toppa med en klick smör.
- Svep degen om äpplena och förslut hålet på toppen. Lägg ner knytena i muffinsformar.
- Pensla med uppvispad äggula blandad med lite vatten. Strö på hackad mandel och pärlsocker.
- Sätt in i ugnen och grädda i ca 25-30 minuter. Serveras dina äppelknyten ljumma med vaniljsås och vaniljglass.