Hängmörad biff med klyftpotatis

Foto: TV4
Hängmörad biff med klyftpotatis
11 ingredienser
1h
Hängmörad biff, serveras med klyftpotatis och färdig chilibearnaise.
Dryckestips
Chateu de Seguin Superieur
Joakim bjöd även på
Kolla in alla recept från
Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
biff
- biff, hängmörad
- smör
- olivolja
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
klyftpotatis
- potatis Amadin
- färsk rosmarin, och torkad
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
- olivolja
Serveras med
- chilibearnaise
Gör så här
Klyftpotatis
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Häll olivolja på en plåt.
- Klyfta potatisen i fyra delar tills du fyller en plåt.
- Häll på rosmarin så att alla potatisar får lite på sig.
- Salta och peppra.
- Ta nu förslagsvis dina tvättade händer och rör om och ”gör runt ordentligt”.
- In i ugnen i ca 40-45 minuter. Potatisen skall vara knaprig och svedd när den är klar.
Tips Sätt på grillen och fullt ös på ugnen de sista 5 minuterna. Men håll ett vakande öga på dina potatisar. Det går snabbt från knaprigt till stenhårt och bränt. Och då blir det en GI middag utan potatis. Så var på din vakt!
Biff
- Sätt plattan på högsta värme.
- En matsked smör, lite olivolja (ca en tesked).
- Låt smöret fräsa till och få lite färg.
- Lägg på biffen.
- Knuffa den lite i sidorna då och då så att den inte fastnar och att du känner så fort den börjar ha lite motstånd i sig.
- Vänd (ca en minut), nu ska den stekta ytan ha lite svärta i sig.
- Salta och peppra efter smak.
- Vänta ca 45 sekunder.
- Vänd tillbaka.
- Sänk temperaturen och flytta runt biffen så att kryddorna kliar runt på den ordentligt.
- Vänd snart igen så att andra sidan också blir kryddad. Total stektid: max 4 minuter för blodig biff.
- Servera köttet, klyftpotatisen och ha den goda smaken att servera den köpa bearnaisesåsen i en skål bredvid!