Fiskgryta med räkor och aioli

Fiskgryta med räkor och aioli
Foto: TV4
Jessica FrejFilip Fasten
Jessica FrejFilip Fasten

Fiskgryta med räkor och aioli

22 ingredienser

En enkel och jättegod fiskgryta med saffran, lax och räkor. Servera tillsammans med aioli.

Ingredienser

Håll skärmen tänd

Soppa

  • 1 kg räkor med skal
  • 600 g laxfilé utan skinn
  • 2 citrongräs
  • 2 stjälkselleri
  • 1 förp krossade tomater
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 grön chilifrukt
  • 2 fänkål
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar, hackade
  • 400 g potatis
  • 2 tomater
  • 2 lagerblad
  • 2 msk fiskfond
  • 2 l vatten
  • 1 g saffran
  • salt

Aioli

  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 äggulor
  • 2 dl matolja
  • 1 msk citronsaft
  • 2 krm salt

Gör så här

Håll skärmen tänd

Fisksoppa

  1. Skala räkorna och lägg skalet i en djup kastrull.
  2. Tillsätt hackad stjälkselleri, krossade tomater, krossad vitlök
  3. grönchili, 1 hackad fänkål, gul lök, krossat citrongräs och lagerblad.
  4. Sätt kastrullen på medelvärme och svetta allt i 5 minuter.
  5. Tillsätt sedan vatten och fiskfond och låt koka i 30 minuter.
  6. Skala och skär morot och potatis i 2 centimeterstora bitar.
  7. Skär fänkålen i tunna skivor och dela tomaterna i kuber.
  8. Sila fonden i en ny kastrull och tillsätt saffran och reducera i 30-40 minuter.
  9. Lägg ner grönsakerna och potatisen.
  10. Sjud tills grönsakerna är mjuka.
  11. Smaka av med salt.
  12. Skär laxen i kuber och lägg ner med räkorna i den varma grytan.
  13. Låt grytan sjuda i 10 minuter och servera sedan direkt.

Aioli

  1. Vispa äggula, salt, vitlök och citron i en bunke.
  2. Vispa ner matolja med en smalstråle i bunken så oljan binder med ägget.
  3. Förvara i kylskåp.