Burgare extra allt gjord på saftig högrevsfärs serverad i hembakta bröd med karamelliserad rödlök och frasiga pommes till. Tips! Vill du göra pommes utan air fryer - testa Paul Kühlhorns populära recept.
800 g högrevsfärs, grovmalen (egenmald om möjligt)
4 skivor Västerbottensost
salt
peppar
Till servering
1 salladsblad
2 skivor tomat
Gör så här
Hemgjorda pommes i air fryer
Börja med att skära potatisen, efter eget tycke, i lagom stora stavar.
Lägg dem i kallt vatten i minst 30 minuter, byt gärna vatten 1 eller 2 gånger (det drar ut stärkelse ur potatisen). .
Tillaga dem 10 minuter på ca 110 grader i en air fryer.
Ta ut dem och blanda med rapsoljan. Tillaga ca 15 minuter på 180 grader i air fryern, kontrollera mot slutet, beroende på air fryer och tjocklek på potatisen är det svårt att säga en exakt tid men kör dem tills du tycker de fått en bra färg och känns knapriga.
Ta ut dem, salta och krydda efter smak
Hamburgerbröd
Smält smöret och blanda i mjölken och värm försiktigt till 40-42 grader(obs inte varmare då riskera jästen att dö).
Häll över vätskan i en bunke och smula ner jästen, blanda ordentligt. Rör sedan ner sockret och 3/4 av mjölet och börja knåda för hand i bunken. När du knådat någon minut blanda ner saltet och fortsätt sedan knåda degen rejält i ca 10 minuter på mjölat bakbord. Blanda i lite mer mjöl om degen känns för lös men var försiktig så att den inte blir för hård (för mycket mjöl).
Forma fyra jämnstora runda bollar av degen. Lägg dem på en plåt, platta ut dem ganska mycket och täck med en kökshandduk och låt jäsa 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bröden med det uppvispade ägget och strö över sesamfrön. Grädda ca 10 minuter.
Karamelliserad lök
Skala och skiva löken tunt. Stek den i smöret på medelvärme. När löken fått lite färg och mjuknat, häll på balsamvinägern.
Dra ner värmen på plattan och låt det småputtra tills nästan all vätska är borta, minst 15 minuter, blir det för torrt häll på lite extra vatten.
Hamburgare
Mal högreven ganska grovt. Dela upp den i fyra lika stora bollar. Platta ut dem till önskad tjocklek, kom ihåg att de drar ihop sig ganska mycket när de steks, så gör dem lite tunnare än du egentligen vill ha dem när de är klara. Salta och peppar på båda sidorna.
Stek i rikligt med smör på båda sidor på hög värme tills du får en fin yta.
När stekytan känns bra, dra ner värmen i pannan lägg på ostskivorna och på med locket, använd gärna en stektermometer och försök få innertemperaturen till ca 60 grader lite beroende på hur du och dina gäster vill ha sin burgare.
Servering
Dela bröden och fyll med burgare, karamelliserad lök, sallad och tomat. Bjud burgarna med pommes.