Jerk chicken, Tareq Taylors recept

Jerk chicken, Tareq Taylors recept
Foto: Marcus Lawett

Recept från Barbados där jag besökte min bror som bodde där. Till kycklingen och den heta såsen är det supergott med ugnsrostad potatis,
ugnsrostade grönsaker eller grillad majs. Men du kan också äta kycklingen som den är med bara såsen /Tareq

Recept ur kokboken Tareq Taylors kyckling

19 april 2017
4

Du behöver

  • 1 hel kyckling

Kryddpasta

  • 1 stor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 chili, t.ex. habanero, eller torkad chili
  • 1 lime, saften från
  • 1 tsk hel kryddpeppar
  • 1,5 tsk malen muskot
  • 1 tsk five spice-krydda
  • 0,75 dl japansk soja
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 msk solrosolja

Rostad paprika- och chilisås

  • 2 spetspaprikor
  • 2 röda chili
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 lime, saften från
  • 0,5 tsk havssalt

Till servering

  • blandad grön sallad
  • ev. ugnsrostad potatis
  • ev. ugnsrostade grönsaker
  • ev. grillad majs

Gör så här

  1. Dela kycklingen i tolv bitar. Skala lök och vitlök till kryddblandningen och hacka dem grovt. Dela och hacka chilin. Mixa allt och gnid sedan in kycklingen med kryddpastan. Lägg den i en plastpåse och låt ligga i kylen över natten eller i minst 8 timmar.
  2. Värm ugnen till 250 grader, grill. Lägg kycklingen med skinnsidan upp i en långpanna med bakplåtspapper. Grilla den längst ner i ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut pannan och vänd alla bitar.
  3. Dela paprikorna och ta bort kärnorna. Skär bort fästet på chilin. Lägg paprikahalvorna och chilin i pannan med kyckling. Vänd kycklingen en gång till efter ytterligare cirka 10 minuter så att skinnsidan ligger uppåt. Sätt plåten högt upp i ugnen så att kycklingen får fin färg och grilla i cirka 10 minuter till.
  4. Ta upp paprikahalvorna och chilin och mixa dem med olja och limesaft. Smaka av med salt.
  5. Servera kycklingen tillsammans med såsen och gärna med en grön sallad.
Kommentera receptet
Kökets kurser

Fler goda recept