Lammfilé med strävsopp på spanskt vis
Lammfilé med strävsopp på spanskt vis
12 ingredienser
I Spanien är kombinationen sherry och vitlök vanlig i många fina rätter och så även i denna, som kan serveras som tapas eller förrätt men blir läcker tillsammans med lammfilé. De övriga smakerna lättar upp strävsopparnas lite strama smak.
Ingredienser
- 600 g lammfilé (eller annan filé)
- salt
- smör, att steka i
- svartpeppar, ur kvarn
Sky
- 1 l strävsopp (eller andra soppar)
- 6 msk olivolja
- 3 msk vitlök, fint strimlad
- 1 bit röd chilifrukt, finhackad
- 4 msk torr sherry
- salt (efter smak)
- svartpeppar, ur kvarn
- 2 msk persilja, hackad
Gör så här
- Skär svamparna i halvcentimetertjocka skivor.
- Skär lammfilén i åtta bitar. Salta köttbitarna runtom. Låt stå.
- Hetta upp oljan i en stekpanna och stek svampen sakta på medelgod värme.
- Tillsätt vitlök och chili. Låt fräsa i cirka 10 minuter.
- Häll på sherry och salta och peppra. Håll varmt.
- Stek lammfiléerna i smör i en het panna. Vänd dem efter ett par minuter och stäng sedan av värmen.
- Låt dem ligga i den avsvalnande pannan i 3—4 minuter beroende på hur röda eller rosa de ska vara.
- Peppra köttet runtom.
- Servera lammfilén med skyn och valfri kokt grönsak.
- Toppa eventuellt med lite persilja.