Confit på fläskkött

Confit på fläskkött
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Confit på fläskkött

7 ingredienser

Att confitera (salta, koka i fett och förvara i samma fett) är en spännande metod. Confit på fläskkött ger saftiga, smakrika bitar som exempelvis tunnskivas eller skärs i tärningar och kan ingå - rumstempererade - i en sallad med exempelvis blomkål, morötter och machésallad i vinägrett. Den kan också värmas och serveras till gnocchi eller färskpotatis tillsammans med lite av fettet. Liksom ankconfit är även fläskvarianten lämplig som pastafyllnig. Ankfett hittar man i saluhallar och hos fågelhandlare. Receptet ger en 1-litersburk.

Ingredienser

  • 800 g fläskkött benfritt, i bit, (exempelvis fläskkarré eller urbenad kotlettrad)
  • 1 msk persilja, finhackad
  • 1 msk rosmarin
  • 1 dl havssalt (flingsalt)
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 3 schalottenlökar, finhackade
  • 3 dl ankfett (eller ister)

Gör så här

  1. Skär fläskköttet i 3 - 4 centimeter tjocka bitar.
  2. Blanda persilja, rosmarin, salt, vitlök och schalottenlök
  3. i en plastpåse. Lägg ner köttbitarna och knyt om påsen. Låt ligga i kylen
  4. cirka 12 timmar. Vänd då och då.
  5. Torka sedan bort det mesta av torrmarinaden och lägg ner bitarna i en gryta. Häll på ankfettet och värm försiktigt. Se till att fettet täcker allt kött, annars får man hälla på mer.
  6. Låt köttet tillagas utan lock i 2 ½ timmar eller tills det är genomstekt, men inte längre. Om man vill kolla med termometer så är den ideala innertemperaturen 68 grader.
  7. Ta av grytan från värmen och låt det hela svalna. Häll upp på burk och förvara i kylskåp i upp till en månad.