Confit på fläskkött
Confit på fläskkött
7 ingredienser
Att confitera (salta, koka i fett och förvara i samma fett) är en spännande metod. Confit på fläskkött ger saftiga, smakrika bitar som exempelvis tunnskivas eller skärs i tärningar och kan ingå - rumstempererade - i en sallad med exempelvis blomkål, morötter och machésallad i vinägrett. Den kan också värmas och serveras till gnocchi eller färskpotatis tillsammans med lite av fettet. Liksom ankconfit är även fläskvarianten lämplig som pastafyllnig. Ankfett hittar man i saluhallar och hos fågelhandlare. Receptet ger en 1-litersburk.
Ingredienser
- 800 g fläskkött benfritt, i bit, (exempelvis fläskkarré eller urbenad kotlettrad)
- 1 msk persilja, finhackad
- 1 msk rosmarin
- 1 dl havssalt (flingsalt)
- 4 klyftor vitlök, finhackade
- 3 schalottenlökar, finhackade
- 3 dl ankfett (eller ister)
Gör så här
- Skär fläskköttet i 3 - 4 centimeter tjocka bitar.
- Blanda persilja, rosmarin, salt, vitlök och schalottenlök
- i en plastpåse. Lägg ner köttbitarna och knyt om påsen. Låt ligga i kylen
- cirka 12 timmar. Vänd då och då.
- Torka sedan bort det mesta av torrmarinaden och lägg ner bitarna i en gryta. Häll på ankfettet och värm försiktigt. Se till att fettet täcker allt kött, annars får man hälla på mer.
- Låt köttet tillagas utan lock i 2 ½ timmar eller tills det är genomstekt, men inte längre. Om man vill kolla med termometer så är den ideala innertemperaturen 68 grader.
- Ta av grytan från värmen och låt det hela svalna. Häll upp på burk och förvara i kylskåp i upp till en månad.