Elmers soppa

Elmers soppa
Foto: Stefan Wettainen
Jens LinderPelle Holmberg
Jens LinderPelle Holmberg

Elmers soppa

6

14 ingredienser

40 m

Det här är en av de rätter jag är mest stolt över att ha hittat på. Smakmässigt är den inspirerad av gulasch. Jag lagar den vid släktträffar och andra samkväm – alltid på ett lite nytt sätt.

Ingredienser

portioner4
  • 1 msk olivolja
  • 140 g bacon
  • 1 l ljus svamp (exempelvis taggsvamp, kantarell och fårticka)
  • 2 tsk tomatpuré
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk kummin, färskstött
  • 3 klyftor vitlök, hackade
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 l hönsbuljong
  • svartpeppar, ur kvarn
  • cayennepeppar (efter smak)
  • 0,5 citron, saften från
  • ev salt
  • ev vatten

Gör så här

  1. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull eller gryta. Bryn baconbitarna och ta sedan upp dem och ställ åt sidan.
  2. Hacka svampen och fräs den i bottenfettet på låg värme i 10 minuter. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver och låt fräsa i någon minut.
  3. Tillsätt kummin och vitlök och låt fräsa i ytterligare 1 minut. Häll i grädden och låt koka upp innan även buljongen hälls i. Låt sjuda i 20 minuter.
  4. Tillsätt det stekta baconet. Krydda med svartpeppar, kajennpeppar, citronsaft och eventuellt salt. Mixa soppan, men sila den inte. Den ska vara lite grynig i konsistensen.
  5. Koka upp och smaka av. Tillsätt möjligen lite vatten och koka upp igen. Servera med bröd och ost, gärna en god lagrad hårdost.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Elon matberedare

Bästa köptipsen!

Blender, stavmixer och matberedare. Här får du bästa tipsen!

Läs mer