• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Banana longboat med kola och hallon

Banana longboat med kola och hallon
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Banana longboat med kola och hallon

6 steg att laga

6 ingredienser

Istället för vispad grädde och chokladsås, som är den här klassikerns vanliga smaker, har jag valt en fräsch hallonsås och en kolasås. Portionerna kan vara väl stora för mindre barn. Halvera långbåtarna för de minsta. Somliga kallar den här desserten för banana split.

Ingredienser

4 portioner
  • 4 bananer
  • 4 port vaniljglass

Melbasås

  • 225 g frysta hallon, tinade
  • 1 konserverad persikohalva
  • 1 dl sockerlag, från persikoburken

Tillbehör

  • kolasås

Gör så här

  1. Melbasås
    Blanda hallon, persikohalvan och sockerlagen.
  2. Mixa tills såsen blir slät.
  3. Ställ i kylen en stund.
  4. Vid servering
    Dela bananerna på längden. Lägg upp dem på tallrikar eller avlånga glasfat.
  5. Lägg upp glasskulor bredvid. Använd en glasskopa eller en stor sked. Doppa redskapet i varmt vatten och skopa upp.
  6. Ringla över såserna. Servera.