Stekt ankbröst

Stekt ankbröst
Foto: TV4

Stekt ankbröst

14 ingredienser

1h

Stekt ankbröst med balsamicosky, potatis/palsternackmos och rödlöksmarmelad.

Vintips från Jens
Varmrätt: Santa Carolina Pinot Noir (73630 78.-)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Ankbröst

  • 3 ankbröst [ca 1 kg]

Sky

  • 1,5 dl kalvbuljong
  • balsamvinäger
  • 1 msk arrowrot
  • vatten

Potatis/palsternacksmos

  • 0,5 kg mjölig potatis
  • 2 palsternackor
  • 1 dl mjölk
  • 2-3 msk smör

Rödlöksmarmelad

  • 5 rödlökar
  • 2-3 msk smör
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 0,5 dl farinsocker
  • 1 krm cayennepeppar

Gör så här

Ankbröst

  1. Ruta fettsidan med en vass kniv.
  2. Salta och peppra och stek fettsidan brun och lite knaprig.
  3. Tillsätt en skvätt vatten och efterstek under lock cirka 15 minuter eller tills innertemperaturen är 65 grader.

Sky

  1. Häll stekskyn i en kastrull och tillsätt 1.5 dl kalvbuljong.
  2. Koka upp och smaksätt med balsamvinäger.
  3. Red såsen med en matsked arrowrot utrörd i lite kallt vatten.

Potatis/palsternacksmos

  1. Skär 0.5kg mjölig potatis och 2 palsternackor i bitar.
  2. Koka dem mjuka och häll av vattnet.
  3. Tillsätt 1 dl mjölk och ett par matskedar smör.
  4. Mosa med en potatisstöt.

Rödlöksmarmelad

  1. Lämpligt att börja med eftersom det här tillbehöret inte behöver vara varmt.
  2. Dela 5 rödlökar och skiva dem tunt.
  3. Låt löken fräsa på låg värme i ett par matskedar smör 10-12 minuter.
  4. Tillsätt 0.5 dl rödvinsvinäger, 0.5 dl farinsocker och en gnutta cayennepeppar.
  5. Låt sjuda i cirka 20 minuter tills vätskan nästan kokat in.