Jennies gyudon - risrätt med biff

Jennies gyudon - risrätt med biff
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Jennies gyudon - risrätt med biff

43

5 steg att laga

12 ingredienser

30 min

Gyudon är en traditionell japansk risrätt med kött, lök och ägg som är både snabblagad och otroligt god. 

Tips! Mirin kan ersättas med halv mängd honung.  I stället för sake kan man ta en sherryvinäger eller ett riktigt torrt vitt vin.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 4 dl japanskt ris, rundkornigt
  • 3 dl köttbuljong
  • 1 dl sake
  • 5 msk mirin (kan ersättas med 2-3 msk flytande honung)
  • 5 msk japansk soja
  • 2 gula lökar
  • 600 g entrecôte, gärna hel i bit
  • 1 dl röd picklad ingefära (finns i asiatiska livsmedelsbutiker)
  • 3 salladslökar, tunt skivade
  • 4 äggulor
  • 2 msk sesamfrön, rostade
  • ev 1 krm shichimi togarashi (japansk kryddblandning, kan ersättas med chiliflakes)

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Häll buljong, sake, mirin och soja i en traktörpanna med lock och låt koka upp.
  3. Skala och skiva löken tunt och lägg i pannan. Låt den koka och bli mjuk under lock, detta tar ca 3-5 minuter.
  4. Skiva köttet i så tunna skivor du kan. Lägg i pannan och låt koka tillsammans med löken utan lock tills köttet är tillagat.
  5. Fördela riset i djupa skålar och lägg köttet och löken över. Skeda över sås från pannan och strö över salladslök och picklad ingefära. Toppa med äggula och rostade sesamfrön. Servera genast!
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Elon - diskmaskin bild

Så rengör du diskmaskinen!

Här är smarta tips hur du enkelt rengör diskmaskinen

Läs mer