Jennies gyudon - risrätt med biff

koket.se
Jennies gyudon - risrätt med biff
Foto: TV4
Jennie Walldén porträtt KM
Jennie Walldén porträtt KM

Jennies gyudon - risrätt med biff

12 ingredienser

30 min

Gyudon är en traditionell japansk risrätt med kött, lök och ägg som är både snabblagad och otroligt god. 

Tips! Mirin kan ersättas med halv mängd honung.  I stället för sake kan man ta en sherryvinäger eller ett riktigt torrt vitt vin.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 dl japanskt ris, rundkornigt
  • 3 dl köttbuljong
  • 1 dl sake
  • 5 msk mirin (kan ersättas med 2-3 msk flytande honung)
  • 5 msk japansk soja
  • 2 gula lökar
  • 600 g entrecôte, gärna hel i bit
  • 1 dl röd picklad ingefära (finns i asiatiska livsmedelsbutiker)
  • 3 salladslökar, tunt skivade
  • 4 äggulor
  • 2 msk sesamfrön, rostade
  • ev 1 krm shichimi togarashi (japansk kryddblandning, kan ersättas med chiliflakes)

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Häll buljong, sake, mirin och soja i en traktörpanna med lock och låt koka upp.
  3. Skala och skiva löken tunt och lägg i pannan. Låt den koka och bli mjuk under lock, detta tar ca 3-5 minuter.
  4. Skiva köttet i så tunna skivor du kan. Lägg i pannan och låt koka tillsammans med löken utan lock tills köttet är tillagat.
  5. Fördela riset i djupa skålar och lägg köttet och löken över. Skeda över sås från pannan och strö över salladslök och picklad ingefära. Toppa med äggula och rostade sesamfrön. Servera genast!