Jennies grönsaksgryta

koket.se
Jennies grönsaksgryta
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Jennies grönsaksgryta

16 ingredienser

40 m

Matig vegetarisk gryta med aubergine, zucchini, potatis och tomat. Toppas med fetaost och serveras med tzatziki och gott bröd.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 aubergines
  • 2 zucchini
  • 6 potatisar
  • 2 gula lökar
  • 5 klyftor vitlök
  • 2 förp tomat
  • 1 förp färdigkokta stora vita bönor, avrunna
  • 0,5 msk torkad oregano
  • 1 dl + 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • 150 g fetaost
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 0,5 gurka
  • 1 knippe dill

Till servering

  • grekiskt lantbröd (eller annat surdegsbröd)

Gör så här

  1. Skiva lök och hacka 4 vitlöksklyftor. Fräs i 1 dl olivolja i en tjockbottnad gryta med lock.
  2. Skär aubergine i stora tärningar låt steka med när löken mjuknat. Skiva zucchini grovt och låt steka med när auberginen blivit mjuk och fått lite färg. Klipp tomaterna några gånger och häll sedan i grytan.
  3. Skär potatisen i grova tärningar och lägg i grytan. I med oregano och smaka av med salt och
  4. peppar. Låt puttra i 30 minuter. Lägg i de vita bönorna de sista 5 minuterna.
  5. Riv gurkan till tzatzikin och salta. Låt stå i 10 minuter och dra vattnet ur sig. Krama sen ur allt vatten ur gurkan. Blanda med yoghurten, 2 msk olivolja och riv ner 1 klyfta vitlök. Hacka dillen och rör ner i tzatzikin.
  6. När grytan kokat klart och alla grönsaker är mjuka, smaka av med salt och peppar. Bryt fetaosten
  7. över grytan, ringla lite extra olivolja över och servera med tzatziki och ett gott brytbröd.