Ungersk gryta med klimp

Ungersk gryta med klimp
Foto: TV4

Ungersk gryta med klimp

Av: Jean och Gabi - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

Mahra pörkölt kallas denna mustiga festgryta med nötkött. Servera med nokedli (eller spätzli) - hemlagad klimp.

Dryck
2057 Tokolosh Merlot

Jean och Gabi lagade även

Yalla yalla – libanesisk meze

Ungersk färskostpannkaka

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Gryta

  • 1 kg högrev (ungnöt)
  • 2 gula lökar (stor)
  • 4-5 msk ister (eller matolja)
  • 2 paprikor (stora, gärna olika färger)
  • 2 tomater
  • 5 msk édesnemes (sött/milt paprikapulver)
  • 2 msk csipös (starkt paprikapulver)
  • ca 1-2 tsk salt (efter smak)
  • torkad persiljerot
  • 1 tsk kummin, mald
  • 0,5 krm mejram
  • 1-2 king solo vitlökar
  • 1 köttbuljongtärning

Nokedli

  • 4 ägg
  • vetemjöl

Ungersk gurksallad

  • 1 gurka
  • 3 dl gräddfil
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1-2 tsk ättika (efter smak)
  • 0,5 krm ungerskt paprikapulver

Gör så här

Gryta

  1. Tärna köttet i 2 cm stora bitar (grytbitar).
  2. Finhacka löken.
  3. Kärna ur paprikorna, och strimla den i ca 1 cm breda strimlor.
  4. Skär tomaten i ca 8 bitar.
  5. Fräs löken på lagom varmt så den blir glasig.
  6. Lägg i grytbitarna och stek/fräs i ca 5 minuter. Låt gärna bitarna bli lite brynta, det ger godare smak.
  7. Lägg i paprikapulvret och rör om så inga klumpar finns kvar. Tillsätt kummin och mejram och torkad persiljerot.
  8. Häll nu på vatten så det täcker köttet ordentligt. Låt det gärna gå ca 2 cm över köttbitarna då det kommer att dunsta en del.
  9. Lägg nu i tomat bitarna och den lite grovt strimlade paprikan.
  10. Smaksätt med köttfonden och salta efter behov.
  11. Beroende på köttet, småkoka ca 2-3 timmar för absolut BÄSTA resultat!!

Nokedli

  1. Blanda äggen med så mycket mjöl att konsistensen blir som väldigt kletig bulldeg.
  2. Fyll en liten plastbehållare utan botten med smeten och dra fram och tillbaka över ett rivjärn med stora hål ner i en kastrull med kokande vatten.
  3. Klimpen är klara när de flyter upp till ytan.

Ungersk gurksallad

  1. Skala gurkan och skiva den med osthyvel.
  2. Rör ihop gurkan med gräddfil, vitlök och ättika. Pudra över paprikapulver.