Jätteräkor på grekiskt sätt
Jätteräkor på grekiskt sätt
8 ingredienser
I Grekland lagas den här rätten på antingen havskräftstjärtar eller jätteräkor. Det här är snabblagad lyx. Bjud ett grovt vitt bröd till eller möjligen ris om ni är riktigt hungriga.
I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av stora tropiska räkor orsakar. Läs mer här »
Ingredienser
- 400-500 g djupfrysta jätteräkor
- 1 burk hela konserverade tomater
- 0,5 dl olivolja
- 1 gul lök
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 färsk persilja
- 1 tsk oregano
- 100 g fetaost
Gör så här
- Skär tomaterna grovt och spara spadet. Hacka persiljan. Skala och finhacka löken. Skär fetaosten grovt. Fräs löken i olja några minuter. Häll sedan på tomaterna med sitt spad, vin, oregano, hälften av persiljan och 1/2 tsk salt. Ta till sist några tag med pepparkvarnen och rör om.
- Koka långsamt utan lock i 4–5 minuter. Lägg så i räkorna, sänk värmen en aning och koka, fortfarande utan lock, i 6–7 minuter.
- Rör ner fetaosten. När den börjar mjukna tar du grytan av värmen. Strö över resten av persiljan och sätt grytan på bordet.