Japansk ponzusås

Frida Ronge

Japansk ponzusås

6 ingredienser

Frida Ronge gästar Nyhetsmorgon och visar hur du snabbt och enkelt gör en japansk ponzusås.

Ingredienser

  • 1 dl japansk soja
  • 0,5 dl citrussaft, t ex yuzu, lime, citron eller en blandning
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk mirin (kan ersättas med lite socker om du vill)
  • 1 msk kombu
  • 1 msk bonitoflakes

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser i en liten kastrull.
  2. Låt kastrullen stå i rumstemperatur i minst 30 minuter, men gärna ännu längre eller över natten i kylen.
  3. Sila sedan av bonitoflingor och kombu.
  4. Förvara såsen i en tät burk eller flaska i kylskåpet.
  5. Såsen håller i upp till 1 vecka (eller längre om du inte har tillsatt färsk citrus).