Japansk gyoza - hemgjorda dumplings

POPULÄRT
Japansk gyoza - hemgjorda dumplings
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Japansk gyoza - hemgjorda dumplings

72

5 steg att laga

19 ingredienser

45-60m

En variant på dumplings, men enklare och snabbare. Degen finns i frysdisken på asiatiska livs och i välsorterade mataffärer. Fyllningen består av fläskfärs, salladslök, vitkål och ingefära.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • ca 50 gyozaplattor, tinade

Gyozafyllning

  • 2 dl vitkål, väldigt finhackad
  • 350 g fläskfärs
  • 4 salladslök, tunt skivade
  • 3 msk japansk soja
  • 2 tsk ingefära, riven
  • 2 klyfta vitlök, rivna
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk fisksås

Sötsyrlig sojadipp

  • 0,5 dl japansk soja
  • 0,5 dl risvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 msk sesamolja
  • 2 salladslök
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • ev 1-2 tsk koreansk gochugaru (chiliflakes)

Till servering

  • 4 port ris, kokt
  • 70 g machésallad

Gör så här

  1. Blanda samman alla ingredienserna förutom sesamfrön och skivad salladslök till dippsåsen. Häll dippsåsen små skålar. Strössla sesamfrön och salladslök på toppen.
  2. Rör samman smaksättningen av gyozafyllningen genom att blanda soja, ingefära, vitlök, sesamolja, socker och fisksås. Häll detta över färsen, tillsätt kålen och skivad salladslök. Blanda väl.
  3. Fyll gyozaplattorna med ca halv matsked gyozafyllning. Blöt kanterna med ett vått finger och vik sedan ihop gyozan till halvmåneformade små knyten.
  4. Stek gyozan i traktörpanna i lite neutral matolja i 2 minuter på hög värme. Häll på ca 1 dl vatten i pannan och sätt på locket. Låt gyozan ånga i 3-5 minuter, lyft sedan på locket och låt steka till botten är frasig igen.
  5. Lägg upp gyoza på serveringsfat och servera rykande heta tillsammans med dippsåsen och ev ris och machesallad.