Jämtländsk wok à la Lill-Arne


Jämtländsk wok à la Lill-Arne
19 ingredienser
30 m + tid i kyl
Här har vi en riktigt god utomhusrätt som är perfekt att preppa dagen innan. Det hela äts i pitabröd eller jämtländskt tunnbröd.

Ingredienser
- 400-600 g älgkött (valfritt viltkött eller vegetariskt alternativ)
- 300 g morot
- 100 g salladslök
- smör (att steka i)
- olja (att steka i)
- 2-3 msk viltkrydda (eller färska kryddor)
- salt
- peppar
- 100-150 g grönsallad
- pitabröd (eller jämtländskt tunnbröd)
Picklad rödlök
- 1-2-3 lag
- 2-3 lökar
- ca 0,5 krm salt
Lingonaioli
- 0,5 dl majonnäs
- 2 dl crème fraîche
- 0,5-1 dl lingonsylt (hemlagad är godast)
- 1 msk senap (fransk)
- 1-2 klyftor vitlök
- salt
- peppar
Gör så här
- Börja med att skiva halvfruset viltkött i tunna skivor med en vass kniv.
- Skala och skiva morötter.
- Skär salladslöken i små skivor. Du kan även använda exempelvis gul lök och palsternacka men tänk på att minska mängden salladslöken och morötter i så fall.
- Lägg allt i påsar så är det lättare att ta med sig.
Picklad lök
- Blanda alla ingredienser och låt stå över natten i en bunke.
- Ta med i dubbla påsar.
Lingonaioli
- Gör aiolin dagen innan för bättre smak.
- Blanda alla ingredienserna i en bunke och häll upp i dubbla påsar så att det inte läcker ut.
Servering
- Börja med att värma stekpannan och lägg i älgköttet. Krydda och stek det nästan färdigt.
- Lägg i grönsakerna. Fräs en liten stund till.
- Värm bröden lite lätt på elden när allt är klart. Brödet blir mjukare och godare då.
- Vik brödet till en ficka och lägg i sallad, älgkött, picklad lök och toppa med lingonaioli.