Gräddtårta med sommarbär gjord på fusktårtbottnar

Gräddtårta med sommarbär gjord på fusktårtbottnar
Foto: David Loftus & Chris Terry
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Gräddtårta med sommarbär gjord på fusktårtbottnar

Av: Jamie Oliver

Från: Jamies Matrevolution

10 ingredienser

Om du behöver slänga ihop en tårta snabbt är det här receptet för dig, efterom du inte behöver baka något över huvud taget! Italienska panottonekakor brukar man kunna köpa på stormarknader och i delikatessbutiker, där de vanligtvis säljs i väldigt fina förpackningar. Om du får panettone över, slå bara in den i plastfolie och rosta den till frukost nästa dag - hur gott som helst! /Jamie Oliver

Ingredienser

portioner
 • 100 g mandelspån
 • fläderblomssaft
 • sherry (eller Vin Santo)
 • 6 dl vispgrädde
 • 2 msk strösocker
 • 1 vaniljstång (eller 1 msk vaniljessens)
 • 2 askar jordgubbar
 • 1 panettone, medelstor (eller 1 stor panettone)
 • 1 ask hallon
 • 100 g mörk choklad (av god kvalitet)

Gör så här

 1. Sätt en liten torr stekpanna på låg värme och rosta mandelspånen. Skaka pannan då och då så att spånen inte bränns vid. När de börjar få färg, ta bort pannan från värmen och ställ åt sidan så att spånen får svalna.
 2. Häll upp cirka 4 msk fläderblomsaft i ett vinglas, tillsätt en rejäl skväll sherry eller Vin Santo och rör om.
 3. Häll upp grädden i en skål och tillsätt sockret. Om du använder vaniljstång, dela den på längden och skrapa ur vaniljfröna med knivbladet. Tillsätt fröna eller vaniljessensen till grädden och vispa den ganska tjock.
 4. Renska och skiva jordgubbarna.
 5. Ta fran panettonen ur förpackningen och skär den tvärs över i 3 skivor, cirka 2 cm tjocka. Lägg den första skivan på ett tårtfat och häll på några msk av fläderblomsblandningen (panettonen ska inte dränkas, bara smaksättas9.
 6. Tillsätt en rejäl klick grädde och bred ut den över hela tårtbottnen med slickepott eller liknande. Lägg på hälften av de skivade jordgubbarna och därefter nästa panettoneskiva. tillsätt saft, grädde och bär på samma vis som förut och lägg sedan på den tredje panettoneskivan.
 7. Pressa varsamt ner den lite, häll över det sista av saften och avsluta med grädden som ska bredas ut över hela tårtan så att även sidorna täcks. Det gör ingenting om det inte blir perfekt, även om utseendet skulle ha brister kommer smaken att vara fantastisk.
 8. Smula sönder en näve rostade mandelspån och tryck varsamt fast dessa utmed tårtans sidor.
 9. Lägg en trave hallon på tårtan och hyvla choklad över med en potatisskalare eller en kniv.