Fish and rotfruktschips

Foto: TV4
Fish and rotfruktschips
10 ingredienser
30 min
Klassisk engelsk rätt med en twist.
Vintips: Santa Ana Eco Torrontes, art nr 75599
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig ochrecepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kandärför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Ölsmeten
- 2 koppar mjöl
- ca 2,5 dl majsstarkelse
- 1 tsk salt
- 1 öl, kall mörk
- 1 tsk bakpulver
Fisk
- 800 g fast fisk (sik, torsk) [4 filéer]
- vetemjöl
Chips
- 1 palsternacka
- 1 sötpotatis
- 1 morot
Gör så här
Chips
- Skala morötter och palsternackor och skär dom i mycket tunna skivor.
- Lägg dom på en bakpappersklädd plåt och rosta mitt i ugnen i 150 grader tills dom börjar få färg, cirka 30-40 minuter.
- Är chipsen olika tjocka, plocka bort dom som är färdiga och fortsätt att torka resten.
- Stäng av ugnen och öppna luckan på glänt och låt torka i minst 15 minuter.
- Spreja eller stänk över lite olja, salta och lägg dem i en skål.
Fisk
- Blanda alla torra ingredienser först till ölsmeten.
- Tillsätt öl till blandningen, blanda med elvisp, du kan lägga till mer mjöl eller öl tills du får den rätta konsistensen.
- Vispa ihop blandningen.
- Stick fingret i blandningen, fingret bör få en fin beläggning, men inte för tjock - då är det rätt konsistens.
- Värm oljan och använd en stor kastrull, en wok eller fritös.
- Börja på hög värme och när du känner att oljan närmar sig kokpunkt, häll en droppe av ölsmeten i oljan, om det sjunker till botten oljan är för kallt, om det stannar på toppen är den alltför varm. Den ska hamna halvvägs och "poppa upp" när den är klar.
- Tvätta och torka sedan fisken.
- Vänd fisken i mjölblandningen.
- När oljan är klar, doppa mjölad fisk i smeten och sänk långsamt ner i oljan. Ta tre bitar i taget.
- När det blir en fin gyllenbrun färg, ta bort det och lägg på en handduk eller papperstallrik med servetter. Upprepa tills alla är klara.