Mor Elins Hare

Mor Elins Hare
Foto: TV4

Vilda smaker! Hare har en fin konsistens och påminner mer om kyckling än kött, men har en distinkt smak av vilt.

2 december 2008

Du behöver

  • 1 st hare
  • mjölk
  • smör till stekning
  • 0,5 st gul lök, i klyftor
  • 0,5 st rödlök, i klyftor
  • 2 st morötter, i bitar
  • 6 dl viltfond eller köttbuljong
  • salt
  • svartpeppar
  • 4 st enbär
  • 1 dl äppelchutney eller mangochutney
  • 2 msk msk messmör (cirkamängd)
  • 0,5 dl koncentrerad svartvinbärssaft
  • 3 dl grädde eller matlagningsgrädde (cirkamängd)
  • mörk maizenaredning
  • soja

Gör så här

  1. Stycka upp haren. Dela upp den i bogar, lår, rygg och slaksidor. Ryggen kan med fördel delas i två delar - skär bakom filén. Lägg delarna i mjölk över natten. Häll av mjölken och torka bitarna väl.
  2. Bryn bitarna väl i en stekgryta. Lägg bitarna på ett fat.
  3. Ta en rejäl smörklick i stekgrytan. Lägg i lök och morötter, låt fräsa med en kort stund. Tillsätt hälften, cirka 3 dl viltfond eller köttbuljong.
  4. Lägg tillbaka köttbitarna i stekgrytan tillsammans med grönsakerna och fonden. Krydda med salt, svartpeppar och fyra enbär. Tillsätt äppel- eller mangochutney. Låt puttra under lock i cirka 1-1,5 timme. Späd med cirka 3 dl fond under tiden.
  5. Ta upp köttbitarna och skär ut köttet i grytbitsstorlek.
  6. Sila fonden genom ett durkslag, i en såspanna. Värm upp fonden och tillsätt messmör, svartvinbärssaft och grädde eller matlagningsgrädde. Red med maizena och eventuellt en skvätt soja.Servera med kokt potatis, bandspagetti eller ris.
Kommentera receptet

Fler goda recept