Texas beef chili

Texas beef chili
Foto: Frida Wismar
Jacob Wismar
Jacob Wismar

Texas beef chili

19 ingredienser

En riktigt mustig och rökig köttgryta där köttet får koka sig mört i två timmar.

Hickory liquid smoke
Liquid smoke är flytande essens på flaska som ger en rökig smak till marinader och grytor. Finns i välsorterade butiker.

Läs mer om Familjens hälsokokbok

Ingredienser

  • 500 g nötkött (grytbitar, biff eller fransyska)
  • 200 g rotselleri
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 400 g krossade tomater
  • 2 lagerblad
  • 3 msk kinesisk soja
  • 3 msk honung, flytande
  • 3 msk oxfond
  • 2 msk hickory liquid smoke
  • 2 msk malen spiskummin
  • 2 msk chili spice mix
  • 1 limefrukt, saft
  • 400 g blandade bönor, kokta, valfria
  • vatten
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skär köttet i kuber om 2 x 2 cm.
  2. Hacka alla grönsakerna och löken i små bitar.
  3. Fräs kött, lök och grönsaker i olja i en stor tjockbottnad kastrull.
  4. Tillsätt övriga ingredienser utom bönor.
  5. Koka upp och låt sedan puttra på låg värme under lock i ca 2 timmar.
  6. Tillsätt bönorna och späd eventuellt med vatten.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Dekorera med koriander och servera med klyftpotatis, tomatsallad och en klick gräddfil.