Mustig rotsaksgryta

24 röster
4
Mustig rotsaksgryta
Foto: Frida Wismar

En värmande höstgryta utan krusiduller. /Jacob Wismar - Receptet är hämtat ur Familjens hälsokokbok.

Visa mer
4

Du behöver

  • 2 gula lökar
  • 1 purjolök
  • 4-5 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 bit rotselleri
  • 1 msk olja
  • 1 förp saffran
  • 2 vitlöksklyftor
  • 12 dl vatten
  • 2 dl röda linser
  • 1 msk ättika
  • 1 hönsbuljongtärning
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • 0.5–1 kruka färsk timjan

Serveras med

  • yoghurt
  • Ett grovt bröd

Gör så här

  1. Skär alla rotsaker i jämnstora bitar.
  2. Hetta upp olja i en gryta och fräs saffran, lök, purjolök och pressad vitlök.
  3. Tillsätt resten av rotsakerna, vatten, röda linser, ättika och buljongtärningen.
  4. Koka upp och låt alltsammans koka i ca 15 minuter.
  5. Tillsätt eventuellt mer vatten.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Strö över rikligt med färsk timjan.
  8. Servera gärna med en klick yoghurt och ett grovt bröd.
23 november 2010
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept