Jacob Wismars kladdkaka med saffransgrädde

Det finns alltid tid för en kladdkaka
Foto: Frida Wismar
Jacob Wismar
Jacob Wismar

Jacob Wismars kladdkaka med saffransgrädde

12 ingredienser

45 min

En ljuvlig kladdkaka med pepparkakskrydda. Serveras med saffransgrädde. Receptet ger 8-10 bitar!

Ingredienser

portioner8 - 10

Kladdkaka med saffransgrädde

  • 2 dl rörsocker
  • 2 dl dinkelmjöl
  • 2 msk pepparkakskrydda
  • 0,5 krm salt
  • 125 g smör
  • 2 ägg
  • 2 msk snabbkaffepulver
  • 1 msk mörk sirap
  • strösocker, att bröa formen med (eller råsocker)

Saffransgrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5-1 g saffran (efter smak)
  • 2 tsk citron, saft

Gör så här

Kladdkaka med saffransgrädde

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna till kakan i en skål.
  2. Smörj en form (gärna med löstagbar kant) om ca 24 cm och ”bröa” den med (rå)socker.
  3. Smält smöret och rör ned äggen däri, samt tillsätt snabbkaffe och sirap. Vispa ej!
  4. Vänd snabbt ned smörsmeten i den torra bunken och rör om försiktigt.
  5. Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, ca 14-17 minuter.
  6. Håll koll på kakan, den är klar när smeten precis ”stannat”. Tag ut kakan från ugnen och kyl ned den direkt i frysen ca 20 minuter (då blir den lätt att skära upp och blir perfekt kladdig).
  7. Vispa grädden och tillsätt saffran och citronsaft. Pudra florsocker på kakan och servera!