Italiensk pizzadeg

Italiensk pizzadeg
Foto: Zeta

Italiensk pizzadeg

0

8 steg att laga

5 ingredienser

20 m + jästid

Klassisk italiensk pizzadeg med lång jästid som ger ett mycket bra resultat i form av en äkta italiensk pizza med krispig botten.

zeta_olivolja_di_oliva

Zeta Extra jungfruolivolja Classico

Den här olivoljan har en fyllig olivsmak som följs av en mild eftersmak.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 390 g vatten [4 dl]
  • 20 g jäst
  • 600 g vetemjöl (Tipo 00 eller Manitoba Cream) [10 dl]
  • 12 g salt [2 tsk]
  • Zeta extra jungfruolivolja classico

Gör så här

  1. Häll ljummet vatten i en stor bunke och rör i jästen tills den lösts upp.
  2. Blanda i mjöl och salt. Rör runt med en slev tills degen blandats jämnt. Du ska inte knåda!
  3. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 8-12 timmar.
  4. Häll upp degen på ett mjölat bord och dela upp den i 4 (normalstora) eller 8 (minpizzor) lika stora delar.
  5. Forma dem till runda bullar genom att pressa ner degbiten i mitten och vik över kanterna. Upprepa ett par gånger tills det blivit en spänd degbulle utan bristningar.
  6. Smörj en bricka med olivolja. Lägg på bullarna och stryk lite olivolja över.
  7. Täck noga med plastfolie. Ställ i kylen och låt kalljäsa i 2-4 dagar.
  8. Baka sedan ut till valfri pizza och grädda i ugnen.
TIPS!
läs mer
Vegetarisk lasagne med linser

Tips från Zeta

Testa fler av Zetas härliga recept!

Läs mer