Italiensk kycklinggryta med tomat och oliver
Italiensk kycklinggryta med tomat och oliver
17 ingredienser
40 min
Läcker och snabblagad kycklinggryta gjord på färska tomater smaksatt med sardeller, balsamvinäger och dijonsenap. Perfekt gryta att laga när tiden för långkok inte finns.
Tips! Grytan går även fint att göra på konserverade tomater.
Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser
- 4 kycklingfiléer
- salt
- peppar
- olja, till stekning
Tomatsås
- 600 g tomat
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 msk tomatpuré
- 1 chilifrukt
- 1 kruka basilika, hackad blad
- 15 kalamataoliver utan kärnor
- 6 sardellfiléer
- 1 msk crema di balsamico
- 1 tsk dijonsenap
- 1 dl vatten
Till servering
- vitt surdegsbröd
- rucolasallad
Gör så här
Tomatsås
- Börja med tomatsåsen. Hacka tomaterna i små tärningar. Dela, kärna ur och hacka chilin. Skala och finhacka löken. Finriv vitlöken.
- Fräs lök och vitlök i olja i en gryta. Tillsätt chilin och stek lite till. Rör ner tomatpurén och fräs ytterligare någon minut.
- Tillsätt alla övriga ingredienser till tomatsåsen. Koka upp och låt sedan puttra långsamt under lock medan du förbereder kycklingen.
Kyckling
- Krydda kycklingfiléerna runt om med salt och peppar. Stek kycklingen på hög värme i olja i en stekpanna, ca 3-4 minuter på varje sida så att de får fin stekyta.
- Lägg kycklingfiléerna i tomatsåsen och låt puttra under lock i ca 20 minuter.
- Bjud grytan med bröd och rucola.
Glöm inte att matsortera skal från löken för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda kycklinggryta /Köket-redaktionen