Italiensk kycklinggryta med tomat och oliver

40 röster
40 min
4

Läcker och snabblagad kycklinggryta gjord på färska tomater smaksatt med sardeller, balsamvinäger och dijonsenap. Perfekt gryta att laga när tiden för långkok inte finns. 

Tips! Grytan går även fint att göra på konserverade tomater. 

Visa mer
40 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 4 kycklingfiléer
  • salt
  • peppar
  • olja, till stekning

Tomatsås

  • 600 g färska tomater
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 chilifrukt
  • 1 kruka basilika, hackad blad
  • 15 kalamataoliver utan kärnor
  • 6 sardellfiléer
  • 1 msk balsamico
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl vatten

Till servering

  • ljust surdegsbröd
  • ruccolasallad
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Tomatsås
    Börja med tomatsåsen. Hacka tomaterna i små tärningar. Dela, kärna ur och hacka chilin. Skala och finhacka löken. Finriv vitlöken.
  2. Fräs lök och vitlök i olja i en gryta. Tillsätt chilin och stek lite till. Rör ner tomatpurén och fräs ytterligare någon minut.
  3. Tillsätt alla övriga ingredienser till tomatsåsen. Koka upp och låt sedan puttra långsamt under lock medan du förbereder kycklingen.
  4. Kyckling
    Krydda kycklingfiléerna runt om med salt och peppar. Stek kycklingen på hög värme i olja i en stekpanna, ca 3-4 minuter på varje sida så att de får fin stekyta.
  5. Lägg kycklingfiléerna i tomatsåsen och låt puttra under lock i ca 20 minuter.
  6. Bjud grytan med bröd och rucola.
  7. Glöm inte att matsortera skal från löken för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda kycklinggryta /Köket-redaktionen
27 juli 2019
Kökets box

laddar fler recept...

Laddar fler recept...