Italiensk högrevsgryta med pressad potatis

POPULÄRT
koket.se
Italiensk högrevsgryta med pressad potatis
Foto: TV4
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Italiensk högrevsgryta med pressad potatis

18 ingredienser

30 min + 3 h koktid

En mustig gryta som är Italiens svar på den franska grytan boeuf bourguignon. Högrev, grönsaker, vin och kryddor kokar långsamt ihop till en himmelsk smakupplevelse. Smakar utmärkt ihop med pressad potatis och haricots verts vända i en lökvinägrett.

logo
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Se Dante Zia laga receptet

Ingredienser

portioner

Högrevsgryta

  • 1 kg högrev
  • 2 gula lökar, finhackad
  • 4 stjälkar stjälkselleri, finhackad
  • 2 morötter, finhackad
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 kalvbuljongtärningar
  • 7,5 dl rött vin
  • 0,5-1 l vatten
  • 1 kruka färsk rosmarin
  • 2 lagerblad
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 1 kg potatis, fast
  • 200 g haricots verts
  • 1 bananschalottenlök
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 3 msk olivolja

Gör så här

Högrevsgryta

  1. Skär högreven i grytbitar.
  2. Skala och finhacka lök och morot. Skär sellerin i lika fina tärningar som löken och moroten.
  3. Fräs köttet i olivolja i en gryta så att det får rejält med färg.
  4. Tillsätt de finhackade grönsakerna och låt fräsa med någon minut utan att de tar färg.
  5. Rör ner tomatpurén och fräs ytterligare någon minut.
  6. Häll på rött vin och vatten. Smula ner buljongtärningar och lägg i lagerblad och några kvistar rosmarin.
  7. Lägg på ett lock och låt småkoka 2-3 timmar. Tillsätt ev lite vatten under kokningen om det behövs mer vätska i grytan.
  8. Smaka av med salt och peppar när köttet är mört och faller isär.

Tillbehör

  1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Häll av och pressa genom en potatispress precis före servering.
  3. Koka haricots verts mjuka i saltat vatten. Häll av och lägg gärna i isvatten eller skölj i iskallt vatten.
  4. Skala och finhacka schalottenlöken.
  5. Blanda de kokta bönorna med den finhackade löken, salt, vinäger och olivolja.

Servering

  1. Bjud grytan med pressad potatis och bönsallad.

Tips! Om det blir gryta över går den utmärkt att frysa in.