Köttbullar på kalv
Köttbullar på kalv
18 ingredienser
Nästan varje italiensk familj har ett eget recept på köttbullar, eller polpette som det heter på italienska. Oftast serveras de i en tomatsås och blandas med pasta, men köttbullarna är också goda kalla som antipasto. Köttbullarna blir godast om de tillagas en dag i förväg så att smakerna hinner utvecklas.
Ingredienser
- 500 g kalvfärs
- 1 skiva dagsgammalt bröd, kantskuret
- 1 dl mjölk
- 50 g pancetta
- 1 ägg
- 1 dl färsk bladpersilja, hackad
- 1,5 dl parmesanost, nyriven
- havssalt
- peppar, nymalen
Tomatsås
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- olivolja
- 1 msk tomatpuré
- 2 förp krossade tomater (à 400 g)
- 2 tsk torkad salvia
- 1 tsk strösocker
- havssalt
- svartpeppar, nymalen
Gör så här
- Köttbullarna: Låt brödet dra i mjölken i cirka 10 minuter. Lyft upp det och krama ur vätskan, mjölken ska inte användas mer. Finhacka pencettan.
- Blanda ingredienserna till smeten. Låt gärna smakerna mogna en stund i kylen.
- Blanda smeten till 16 stora köttbullar med vattensköljda händer.
- Tomatssåsen: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olivolja utan att det tar färg i en gryta. Tillsätt tomatpurén, tomater, salvia och socker. Koka såsen under lock cirka 30 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen och koka sakta under lock i 15 minuter, vänd dem någon gång under koktiden.