Isabellas cacio e pepe

POPULÄRT
koket.se
Isabellas cacio e pepe
Foto: TV4
Isabella Morrone 2023
Isabella Morrone 2023

Isabellas cacio e pepe

4 ingredienser

En klassisk italiensk pastarätt, cacio e pepe, eller ost och peppar på svenska. Trots bara fyra ingredienser blir det fantastiskt gott, hemligheten är att använda en del av pastavattnet till såsen och att röra flitigt i pannan likt en risotto.

Se Isabella Morrone laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
 • 400 g spaghetti
 • 1 msk svartpepparkorn
 • 300 g pecorinoost, riven (pecorino romano)
 • salt

Gör så här

 1. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg i pastan och koka ca 3 minuter kortare än vad som står angivet på förpackningen.
 2. Stöt svartpepparn väl i en mortel. Lägg hälften av pepparn i en djup stekpanna eller wokpanna. Rosta pepparn så att alla aromer kommer fram, rör om med en träslev.
 3. Tillsätt 3-4 dl av pastavattnet i stekpannan. Låt koka ihop under ett par minuter.
 4. Lyft upp pastan när det är ca 3 minuter kvar av den på förpackningen angivna tiden, lägg den direkt i pannan med svartpepparvattnet, spara resten av pastavattnet.
 5. Precis som när man kokar risotto i buljong ska pastan få koka in i svartpepparvattnet, låt koka i ca 2-3 minuter och rör om hela tiden med en pincett/slev. Detta gör att stärkelsen från pastan utsöndras och att det till slut blir en krämig sås. Tillsätt mer vatten från pastavattnet om det behövs.
 6. När vattnet kokat in och det endast är lite kvar, stäng av värmen och ta pannan från värmen. Låt svalna i ca 15 sekunder, detta är för att osten inte ska bli grynig utan istället smälta med pastavattnet.
 7. Tillsätt den rivna osten, rör hela tiden med pincett/slev tills det blir en krämig konsistens. Om det blir lite torrt, tillsätt en skvätt pastavatten. Blanda ihop tills den är helt krämig och len.
 8. Smaka av om det eventuellt behövs mer peppar. Servera direkt!