Intervju med Zeina: Jag är en "prepper"....
Din senaste bok – berätta om den!
-Man får följa med mig på en matresa till min första hemstad Sierra Leone och lära känna mig och mina bästa familjrecept – och det finns en story bakom varje recept, varje recept har en betydelse. Boken är en utlämnande självbiografi och en hyllning till min familj och alla receptskatter. Jag hade aldrig varit där jag är idag utan varken recept eller familj!
Vad är du mest stolt över i boken?
Du åker tillbaka till där ditt liv började – hur var det att återvända till Sierra Leone?
-Det var något jag behövde göra, lägga den där pusselbiten. Mina föräldrar berättade aldrig varför vi plötsligt mitt i natten fick lämna vårt hem, leksaker, kläder - allt, det enda de sa är ”att vi ska på en utflykt”… sen minns jag hur jag tittade ut genom fönstret i baksätet på bilen och såg vårt rosa hus bli mindre och mindre.
Nästa minne är en flyktingförläggning i ett vintrigt Sverige.
Jag var fem år och jag har bara lyckliga minnen från Sierra Leone, vi bodde i ett fint rosa hus med pool och jag hade chaufför till skolan. Pappa gjorde allt för att skydda oss och varken mamma eller pappa har velat prata om varför vi flydde - och jag behövde få svar! Det var en omtumlande resa till Sierra Leone tillsammans med Tareq, min syster Fatmeh och min dotter. Resan gav mig svaren jag behövde - men inte de svar som jag trott!
Pappa har varit en fantastisk pappa och jag har aldrig riktigt förstått allt han gjort för oss. När jag kom hem från Sierra Leone har vi kunnat prata om allt, och pappa är min hjälte!
Vilka är dina starkaste smakminnen från barndomen?
-Maten från Sierra Leone!!! Den är helt otrolig, den kryddstarka maten, den västafrikanska smakpaletten är den som skapat mig. Jag minns rätter som jollof rice och cassava leaf stew och när vi åkte till vackra Tokeh beach på helgerna – magiska stunder.
Upptäck Zeinas recept här på Köket.se
Vad har varit roligast med boken?
-Ha ha, jag vet inte om jag tycker det var jätteroligt. Jag ville göra en familjebok, inte så där perfekt och tillrättalagd. Jag fotade, stylade och lagade allt själv och det var skönt och kul att kunna freestyla, en häftig process även om det blev ett trippeljobb. Mina assistenter var dottern och mannen.
-Det var också jobbigt att berätta en familjehistoria – hitta balans i allt det jobbiga. Och jag har insett att jag är en prepper! Jag hade en helt fantastisk barndom med mycket kärlek, men det har alltid legat en mörk skugga över mitt liv, jag är en prepper som alltid redo för kris. Jag har vevradio, medicin, mat, toalettpapper, vattendunkar, 40 säckar ved - och massor av mat till katten Messi!
Katten Messi har också ett alldeles eget Instagramkonto som du hittar här!
Du har fullt upp i år, nästa gång du dyker upp i rutan är 3 april i Tareq Taylors matresa.
-Vi åker ju till Sierra Leone i programmet, tillsammans med min dotter och syster, vilket var en omtumlande resa och jag var otroligt utmattad och trött när jag kom hem. Att få se Sierra Leone på riktigt! Befolkningen lever ett svårt och väldigt fattigt liv och jag levde inte i "riktiga" Sierra Leone, jag levde ju ett otroligt skyddat liv där. När jag kom hem från resan började jag med boken som jag haft i mitt huvud i flera år, den kompletterade min resa i tv.
Foto: Foto: SVT/ Clas Elofsson
Tareq, Zeina och storasyster Fatmeh
Senare i höst får man se dig igen i en jättestor tv-satsning, kan du avslöja något?
-Nej ingenting, men det är stort – my god vad har jag gett mig in på!!! Det galnaste jag har gjort! Fattar inte att jag tackade ja!
6 snabba frågor!
Du ska ha grillfest hemma – vad bjuder du på?
-Kebab helt klart, med libanesisk mezeröra och taboulleh.
Tips till alla nybörjare i köket som vill lära sig laga mat men kan ingenting. Var börjar man?
-Bara börja med grunderna – så enkelt som köttfärsås, pannkakor, göra en deg och koka ris. Efter det kan man utveckla sig! Ge dig inte förrän du satt en köttfärsås – därefter kan man experimentera.
Vilka rätter serveras INTE hemma hos dig?
-Såklart fläskkött men annars är lammtestiklar, komage, tarmar och lammhuvud inga favoriter.
Vilken köksmaskin använder du oftast?
-Matberedaren – jag älskar den! Eller..... kaffebryggaren!! Jag kan inte starta mitt liv utan kaffe. Ingen får prata med mig innan jag druckit min morgonkaffe, förutom katten Messi.
Zeina, du har trädgård, odlar du något?
-Min stora dröm är att odla – men jag hinner inte! Men när jag blir äldre då ska jag odla!
Du är "on the go" och har 15 minuter på dig att laga något, vad blir det då?
-Omelett, en fluffig omelett. Fyller den med det jag har hemma, som kalkon, paprika, ost, svart peppar och salt och viker den sen till en halvmåne. Snabbt och enkelt!
Köp Zeinas bok här! Följ Zeina på Instagram Upptäck Zeinas matblogg här!