Inkokta vinteräpplen med havrecrunch

Inkokta vinteräpplen med havrecrunch
Foto: Tv4

Inkokta vinteräpplen med havrecrunch

Av: Sandra - Vänersborg

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

1 h

Vad sägs om inkokta vinteräpplen med havrecrunch, vaniljfärskost och citronmeliss till dessert? Riktigt festligt säger vi!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Havrecrunch

  • 2 dl havregryn
  • 0,75 dl strösocker
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 krm salt

Inkokta vinteräpplen

  • 4 äpplen, svenska, Ingrid Marie eller Frida
  • 2 dl vitt vin, torrt
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 msk kardemummakärnor, hela
  • 1 msk citron, pressad

Vaniljfärskost

  • 1 vaniljstång
  • 1 tsk strösocker
  • 200 g färskost, naturell
  • 0,75 dl florsocker
  • 1 dl vispgrädde

Garnering

  • färsk citronmeliss

Gör så här

Havrecrunch

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Knåda ihop alla ingredienser och smula ut på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Rosta mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  4. Rör om och rosta ytterligare ca 15 minuter.
  5. Ta ut när smulet är mörkt gyllene och sockret har karamelliserat. Låt kallna.

Inkokta vinteräpplen

  1. Skala, kärna ur och skär 2 äpplen i tjocka ringar.
  2. Skala, kärna ur och ta ut kulor med ett kuljärn ur de andra 2 äpplena.
  3. Koka upp vin, socker och kardemummakärnor. Tillsätt citronsaften.
  4. Lägg i äppleringarna och äpplekulorna och låt sjuda i ca 1 minut. Låt sedan äpplena kallna i lagen.

Vaniljfärskost

  1. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  2. ”Massera” ut fröna i strösockret.
  3. Vispa ihop alla ingredienser tills de börjar tjockna.

Servering

  1. Halvera äppelringarna och lägg dem och äppelkulorna på tallrikar.
  2. Strö över havrecrunch.
  3. Lägg en klick färskost på tallrikarna och garnera med citronmeliss.