Inkokta vinteräpplen med havrecrunch

Foto: Tv4
Inkokta vinteräpplen med havrecrunch
15 ingredienser
1 h
Vad sägs om inkokta vinteräpplen med havrecrunch, vaniljfärskost och citronmeliss till dessert? Riktigt festligt säger vi!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Havrecrunch
- 2 dl havregryn
- 0,75 dl strösocker
- 50 g smör, rumsvarmt
- 1 krm salt
Inkokta vinteräpplen
- 4 äpplen, svenska, Ingrid Marie eller Frida
- 2 dl vitt vin, torrt
- 2 dl strösocker
- 0,5 msk kardemummakärnor, hela
- 1 msk citron, pressad
Vaniljfärskost
- 1 vaniljstång
- 1 tsk strösocker
- 200 g färskost, naturell
- 0,75 dl florsocker
- 1 dl vispgrädde
Garnering
- färsk citronmeliss
Gör så här
Havrecrunch
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Knåda ihop alla ingredienser och smula ut på en plåt med bakplåtspapper.
- Rosta mitt i ugnen i ca 10 minuter.
- Rör om och rosta ytterligare ca 15 minuter.
- Ta ut när smulet är mörkt gyllene och sockret har karamelliserat. Låt kallna.
Inkokta vinteräpplen
- Skala, kärna ur och skär 2 äpplen i tjocka ringar.
- Skala, kärna ur och ta ut kulor med ett kuljärn ur de andra 2 äpplena.
- Koka upp vin, socker och kardemummakärnor. Tillsätt citronsaften.
- Lägg i äppleringarna och äpplekulorna och låt sjuda i ca 1 minut. Låt sedan äpplena kallna i lagen.
Vaniljfärskost
- Klyv vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
- ”Massera” ut fröna i strösockret.
- Vispa ihop alla ingredienser tills de börjar tjockna.
Servering
- Halvera äppelringarna och lägg dem och äppelkulorna på tallrikar.
- Strö över havrecrunch.
- Lägg en klick färskost på tallrikarna och garnera med citronmeliss.