Inkokta päron med vaniljmascarpone

NYHET
Inkokta päron med vaniljmascarpone
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Inkokta päron med vaniljmascarpone

17 ingredienser

1 h + tid i kyl

Inkokta päron med vaniljmascarpone och Madeleinekakor blir en festlig och vacker dessert att servera gästerna.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Kakor (12 styck)

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 ägg, rumsvarma
  • 100 g smör, rumsvarmt

Inkokta päron

  • 6 päron
  • 1 dl lingon
  • ca 8 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Servering

  • 1 förp mascarpone
  • 5 dl grädde
  • 2 msk florsocker
  • 0,5 tsk vaniljpaste (eller 0,5 vaniljstång)
  • ev pistagekräm
  • färska örter

Gör så här

Håll skärmen tänd

Kakor

  1. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.
  2. Mät upp socker i en annan skål och gnugga in citronskalet tills sockret doftar citron.
  3. Tillsätt äggen och vispa tills allt är väl blandat.
  4. Tillsätt smöret och vispa tills smeten är jämn.
  5. Vispa ner mjölblandningen tills smeten är slät. Skrapa ner smeten från kanterna.
  6. Täck skålen med plastfolie direkt mot smeten.
  7. Ställ i kylskåp över natten (rekommenderas) eller minst 1–3 timmar.
  8. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
  9. Smörj en Madeleineplåt noggrant och pudra lätt med mjöl.
  10. Fyll formarna med smet (jämna inte ut).
  11. Grädda i 10-12 minuter tills kakorna fått en tydlig bula och fjädrar tillbaka vid lätt tryck.
  12. Ta ur kakorna ur formen och låt svalna.

Inkokta päron

  1. Skala päronen och skär bort den knubbiga delen i botten så att de står stadigt.
  2. Lägg päronen i en kastrull och tillsätt lingon, vatten och socker. Vätskan ska täcka päronen helt, eller nästan helt.
  3. Värm försiktigt upp och låt sjuda på svag värme tills päronen är mjuka men fortfarande har lite spänst kvar.
  4. Lyft upp päronen ur kastrullen och koka ner lagen tills ca 6 dl återstår.
  5. Häll den varma lagen över päronen och låt dem ligga i lagen över natten.
  6. Vänd päronen någon gång under tiden så att de får jämn färg runt om.

Servering

  1. Vispa upp mascarpone, grädde, florsocker och vanilj till en fluffig konsistens.
  2. Lägg upp vaniljmascarpone, päron, Madeleinekakor och eventuellt pistagekräm i skålar eller på fat.
  3. Dekorera med färska örter.